x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Becali şi Babiuc, achitaţi de Curtea Supremă, în procesul schimbului de terenuri cu MApN

Becali şi Babiuc, achitaţi de Curtea Supremă, în procesul schimbului de terenuri cu MApN

24 Mai 2012   •   06:44
Becali şi Babiuc, achitaţi de Curtea Supremă, în procesul schimbului de terenuri cu MApN

UPDATE 14:58 - Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis achitarea lui Becali in dosarul schimburilor de terenuri cu MApN. In acelasi dosar au mai fost achitati fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, si Dumitru Cioflina. Motivul invocat in decizie este ca infractiunii ii lipseste unul dintre elementele constitutive. De asemenea, instanta a decis ridicarea sechestrului asigurator pus pe doua terenuri ale lui Gigi Becali din Voluntari, asupra unui imobil apartinand lui Victor Babiuc, asupra unui teren detinut de Ioana Cristina Babiuc, precum si asupra unui imobil a lui Dumitru Cioflina. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs de procurori.

.....................................

George Becali, inculpat in dosarul transferurilor de terenuri, in care este judecat pentru fapte de coruptie, risca inchisoare cu executare. Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa pronunte in acest dosar. Alaturi de finantatorul Stelei, inculpati in aceasta cauza mai sunt fostul ministru al apararii, Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, si generalul Dumitru Cioflina.

Procurorul DNA a cerut pedepse cu executare pentru inculpati, precum si obligarea acestora la plata in solidar a peste 800.000 de dolari.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 1996 - 1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), MApN a efectuat doua schimburi de terenuri cu George Becali, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 de dolari.

Astfel, Cioflina si Babiuc, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN si George Becali cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului. Cei doi inculpati au facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul MApN implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la Stefanestii de Jos pentru MApN.

Pentru a da o aparenta de legitimitate acestor schimburi, Cioflina si Babiuc au inclus in Planul de aparare al tarii pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comanda nou la Stefanestii de Jos, potrivit procurorilor, citati de Mediafax.

In 5 octombrie 1998 a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si George Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren situat in intravilanul comuna Voluntari al MApN si 9,36 hectare de teren situat in comuna Stefanesti, judetul Ilfov al lui George Becali.

Ulterior, in 4 iunie 1999, a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si Becali, prin care acesta din urma a predat 21,58 hectare de teren in zona comunei Stefanesti in schimbul a 20,9 hectare in comuna Voluntari.

Victor Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu Becali cu incalcarea dispozitiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publica si cu incalcarea dispozitiilor privind circulatia juridica a terenurilor, fara un aviz din partea Directiei Legislatie si Contencios din MApN, potrivit procurorilor DNA.

×