x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bercea Mondial, propunere de arestare pentru o fraudă de 1,3 milioane euro

Bercea Mondial, propunere de arestare pentru o fraudă de 1,3 milioane euro

de Mediafax    |    12 Aug 2011   •   10:01
Bercea Mondial, propunere de arestare pentru o fraudă de 1,3 milioane euro

Parchetul cere instantei emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru interlopul Bercea Mondial, sub acuzatiile de evaziune si spalare de bani, dupa ce aceasta a oferit bani cu dobanda, desi societatile sale nu derulau tranzactii, astfel ca nu poate justifica 1,3 milioane de euro.

Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova au inaintat, la data de 12 august 2011, instantei de judecata propunerea de arestare preventiva a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru evaziune fiscala, spalare de bani in forma continuata si inselaciune savarsita prin mijloace frauduloase.

Probatoriul administrat in cauza, pana la acest moment al urmaririi penale, a relevat faptul ca inculpatul Anghel Sandu a acordat, sub forma de avans (marfa si imprumuturi financiare), suma de 5.080.359,1 lei (peste 1.000.000 de euro), in conditiile in care intre societati nu s-au derulat tranzactii comerciale.

Totodata, a ridicat din conturile societatilor administrate in baza unor documente fictive suma de 1.840.000,40 lei reprezentand salarii, sume pe care le-a introdus in circuitul financiar al societatilor sale.

Activitatea infractionala desfasurata de acesta a avut drept scop ascunderea sau disimularea originii ilicite a veniturilor realizate, a provenientei si naturii acestora.

In baza unor documente fictive, inculpatul Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societati din Slatina dividende in suma de 196.800 lei, iar din contul unei alte societati din Draganesti Olt suma de 324.350 lei, in conditiile in care societatile au inregistrat pierderi luna de luna. Sumele ridicate au fost reintroduse in circuitul financiar al societatilor administrate de inculpat, avand acelasi scop si anume ascunderea sau disimularea originii ilicite a veniturilor realizate prin comiterea de infractiuni.

Prin intermediul societatilor sale, inculpatul Anghel Sandu a retras ori depus lunar sume de ordinul miliardelor (lei vechi fara a avea corespondent in evidentele contabile ale societatilor pe care le administra si fara a avea justificare.

Astfel, in procesul de spalare a banilor, inculpatul Anghel Sandu a folosit ca acoperire firmele administrate de el, astfel incat, sumele obtinute din comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si inselaciune au fost reintroduse in circuitul economic legal prin depunerea acestora ca aport la capitalul social al respectivelor societati, acordarea de imprumuturi financiare persoanelor fizice si juridice sau prin efectuarea de plati cu titlu "avans marfa".

Prin practicarea in mod sistematic a evaziunii fiscale, constand in special in oferirea de imprumuturi financiare catre terte persoane fizice si juridice de la care percepea o dobanda lunara de minim zece la suta, inculpatul Anghel Sandu a acreditat ideea ca beneficiaza de "imunitate" in fata legii, impunandu-se astfel o reactie ferma din partea autoritatilor judiciare competente, ca o necesitate stringenta.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului, s-au luat masuri de aplicare a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile detinute de inculpat, valoarea acestuia ridicandu-se pana la concurenta sumei de 1.300.000 de euro.

Marti, 9 august, unul din fiii lui Bercea Mondial, Laurentiu Anghel, in varsta de 23 de ani si ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, din Draganesti Olt, au fost arestati preventiv pe 29 de zile pentru complicitate la talharie, iar un minor de 17 ani, din Slatina, a fost arestat pentru talharie.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost trimis in judecata, in acest an, pentru tentativa de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, instigare la marturie mincinoasa neurmata de executare, si portul cutitului, fara drept, in locuri si imprejurari in care s-ar putea primejdui viata ori integritatea corporala a persoanelor.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova i-au mai trimis in judecata pe fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, zis Ambasador, pentru complicitate la tentativa de omor calificat si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, pe sotia interlopului din Olt, Fanica Anghel, zisa Stela, pentru instigare la marturie mincinoasa neurmata de executare si incercarea de a determina marturia mincinoasa.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Olt.

Bercea Mondial este cunoscut ca facand parte din lumea interlopa din judetul Olt, presa relatand ca acesta a fost implicat in mai multe lupte intre gruparile interlope, iar in urma cu cativa ani a fost cercetat pentru evaziune fiscala.

Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetati de Politia Olt, in ultimii cinci ani, in aproximativ 120 de dosare penale, majoritatea fiind constituite in urma unor plangeri facute intre ei, iar in prezent mai sunt in lucru sase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.

In februarie 2010, Mircea Basescu, fratele sefului statului, a botezat-o pe nepoata lui Bercea Mondial, ceremonia avand loc la o biserica de cartier din Constanta

×