x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Berceanu "taie" directori şi sporurile ciudate

Berceanu "taie" directori şi sporurile ciudate

01 Iul 2009   •   00:00
Berceanu "taie" directori şi sporurile ciudate
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Radu Berceanu (foto), ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, a numit ieri directori noi la CFR SA şi la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) şi l-a repus în funcţie pe Cristian Duică, director general adjunct în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.



Noul director general al CFR SA este Ion Garoseanu, vicepreşedinte al Grupului Feroviar Român, iar la Autoritatea Aeronautică a fost numită Claudia Vârlan, fosta directoare de navigaţie din cadrul instituţiei. Berceanu a spus că l-a repus în funcţie pe Duică după ce a fost "rugat frumos" de Liviu Dragnea, vicepreşedinte al PSD. Anterior, Berceanu îl demisese pe director enervat că Dragnea ar fi afirmat despre ministru că "este tâmpit".

SALARII MAI MICI LA AACR
Berceanu a eliminat şi a comasat o mare parte din sporurile angajaţilor Autorităţii Aeronautice, sporuri ce făceau ca salariaţii instituţiei să primească sume de două ori mai mari decât salariul de bază. "Salariaţii aveau tot felul de sporuri ciudate: primeau spor de aviaţie, spor de condiţii grele de muncă, spor de cască, de ecran, de zbor la joasă înălţime, de acrobaţie, precum şi spor de radiaţii cosmice. Datorită acestor sporuri existau discrepanţe foarte mari între salariile angajaţilor", a explicat Radu Berceanu.

Posturile de conducere din cadrul AACR vor fi înjumătăţite, astfel încât să rămână numai 30 de directori din cei 59. "Din cei 208 de angajaţi ai Autorităţii Aeronautice avem 59 de funcţii de conducere. De la 1 iulie intră în efectivitate contractul colectiv de muncă la Autoritate, iar salariile vor avea o reducere de bază la o medie de 25%. Se vor reduce sporurile, dar totuşi salariile de bază la autoritate trebuie să fie la un nivel mai ridicat decât la nivel mediu pentru că este o muncă mai dificilă", a completat Berceanu. În perioada următoare se va trece la discuţii pe marginea contractului individual de muncă. Salariul lui Florea Geică va ajunge de la 47.191 de lei pe lună la 8.700 de lei. Şi noul director general al autorităţii va primi un salariu mai mic. "De la salariul de 11.000 de lei pe lună, primit ca director de navigaţie aeriană, voi primi acum salariul de 4.800 de lei pe lună, fiind directorul general al Autorităţii", a precizat Claudia Cârlan. Pe viitor, pensionarii din cadrul instituţiilor din subordinea MTI vor putea să lucreze numai cu acordul scris al ministrului, a mai spus Berceanu.

BERCEANU SCHIMBĂ LEGEA LICITAŢIILOR
Licitaţiile nu vor mai fi atributie exclusiv după criteriul preţului cel mai mic, a anunţat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

"Nu vom mai merge pe punctaj foarte mare pentru bani şi foarte mic pentru restul. Va fi cel puţin 60% proiectul tehnic şi 40% preţul, ca să nu mai aruncaţi (constructorii - n.r.) cu acele preţuri de neimaginat", a spus Berceanu, la o întâlnire cu firmele de construcţii. Berceanu susţine că firmele de construcţii ofertează preţuri foarte mici şi, după ce câştigă licitaţia, măresc preţurile. Totuşi, ministrul nu a precizat data de la care va intra în vigoare schimbarea condiţiilor de atribuire a licitaţiilor.

×
Subiecte în articol: observator Berceanu