Harta Romăniei capătă, parţial, culorile galben, portocaliu - şi să sperăm că nu - roşu. Avem un iulie fierbinte la propriu, iar codurile de avertizare sunt la ordinea zilei.A trecut şi Sfăntul Ilie, şi iulie 2007 e la fel de fierbinte şi sec in Romănia şi nu numai. O lună care a speriat termometrele şi se intrece pe sine, bătănd record după record la capitolul temperaturi.
Harta Romăniei capătă, parţial, culorile galben, portocaliu - şi să sperăm că nu - roşu. Avem un iulie fierbinte la propriu, iar codurile de avertizare sunt la ordinea zilei.
A trecut şi Sfăntul Ilie, şi iulie 2007 e la fel de fierbinte şi sec in Romănia şi nu numai. O lună care a speriat termometrele şi se intrece pe sine, bătănd record după record la capitolul temperaturi. A speriat şi Est şi Vest cu capriciile sale. A topit Romănia şi le-a dat de lucru autorităţilor pregătite de vacanţă. Canicula e cuvăntul de ordine şi temă abordată de presa din intreaga lume.
IN PRESa. "Canicula ucigaşă prăjeşte Europa", nota cotidianul american USA Today, dar şi postul de televiziune Fox News. Romănia este pe primul loc, cănd se vorbeşte despre cea mai gravă situaţie din Europa, chiar şi in presa britanică (The Guardian, Channel 4 News, agenţia Reuters), deşi in Marea Britanie capriciile vremii sunt in plin spectacol.
PRĂPĂD. Sute de automobilişti britanici au petrecut noaptea de vineri spre sămbătă in autovehiculele lor sau in refugii special amenajate, in urma furtunilor puternice din Anglia şi Ţara Galilor, care au provocat inundaţii şi au blocat căile rutiere, relatează AFP. S-a inregistrat un nivel de precipitaţii intălnit mai degrabă in ţările tropicale decăt in Marea Britanie. La Oxford şi Banbury, pasagerii trenurilor a trebuit să fie evacuaţi. La Bampton, in Oxfordshire (centrul Angliei), peste 300 de case au fost afectate de inundaţii, iar 1.200 au rămas fără curent electric. Vineri seară, 141 de zboruri de pe Aeroportul Heathrow, la vest de Londra, au fost anulate din cauza furtunilor puternice.
INCENDII. In alte ţări, canicula provoacă incendii şi victime. Trei persoane au murit in sudul Austriei, una la Viena, din cauza valului de căldură. In Bulgaria a făcut o victimă şi a provocat incendii in sudul ţării, unde sute de pompieri militari şi voluntari luptă cu incendiile de pădure.
Cea mai gravă situaţie se inregistrează in Grecia, care se confruntă cu incendii de pădure pe zone extinse. In Ungaria, vineri, meteorologii au anunţat cea mai ridicată temperatură inregistrată vreodată: 41,9 grade la Kiskunhalas. Alarma de gradul III instituită la inceputul săptămănii din cauza caniculei a fost prelungită pănă marţi seara.
PORTOCALIU. La noi, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri o avertizare cotată cu cod portocaliu pentru zilele de luni şi marţi. Astfel, in Bucureşti, in judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Gorj, Vălcea, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Argeş, Dămboviţa, Prahova, Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Vaslui şi in vestul judeţelor Constanţa şi Tulcea se vor inregistra pe arii extinse valori de temperatură de 39... 40 de grade şi izolat 41... 42 de grade. O sută de persoane au căzut in stradă sau au leşinat in spaţii publice din cauza caniculei in Capitală, din totalul celor peste 300 de bucureşteni care au cerut ieri ajutor in primele opt ore ale zilei. Solicitările la Ambulanţă continuă să fie peste media zilelor obişnuite.
Totodată, pentru 23 şi 24 iulie a fost emisă o atenţionare meteo, cod galben. Astfel in Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, nordul şi centrul Moldovei temperaturi de 35... 38 de grade se vor mai inregistra doar in după-amiaza zilei de marţi, 24 iulie. In aceste regiuni vor fi intensificări ale văntului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, izolat ploi torenţiale şi grindină, in special marţi seara şi in noaptea de marţi spre miercuri, cănd intensitatea fenomenelor va fi mai mare.
PREGĂTIŢI. In cazul in care va fi declarată secetă hidrologică şi se va stabili că se impune luarea unor măsuri de forţă majoră, contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice vor fi suspendate, a declarat sămbătă ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, adăugănd că deocamdată nu sunt semnale care să conducă către această variantă.