x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bilanț DIICOT: Am confiscat droguri în valoare de 16 milioane de euro. Heroina - adusă de turci, cocaina - piață limitată, canabis - cultură proprie

Bilanț DIICOT: Am confiscat droguri în valoare de 16 milioane de euro. Heroina - adusă de turci, cocaina - piață limitată, canabis - cultură proprie

06 Mar 2015   •   21:18
Bilanț DIICOT: Am confiscat droguri în valoare de 16 milioane de euro. Heroina - adusă de turci, cocaina - piață limitată, canabis - cultură proprie

Procurorul șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu, a declarat că, în 2014, au fost confiscate droguri în valoare totală de 16 milioane de euro.

Cu prilejul prezentării bilanțului DIICOT pe anul trecut, Hosu a arătat că, în privința traficului și consumului de droguri, fenomenul a cunoscut ușoare creșteri, România rămânând totuși o țară de tranzit.

"Au apărut, și acesta este grav, noi substanțe cu efecte psihoactive, efectele fiind severe pentru consumatori. În general, heroina este adusă de către grupuri infracțional-organizate, formate din cetățeni turci cu conexiuni pe teritoriul României (...) Cocaina, din anchetele noastre, am constatat că intră în țară prin frontiera albastră, iar piața internă este limitată, dat fiind prețul mare al acestui tip de drog de mare risc. Au fost folosite ca metode de disimulare dintre cele mai diverse — spații speciale create în autoturisme, ambalaje cu produse alimentare sau nealimentare. Drogurile au fost impregnate, au fost injectate sau, și mai grav, ingerate", a afirmat Hosu.

Ea a spus că s-a constatat o creștere a operațiunilor ilegale cu canabis, mai ales provenit din Spania, și o creștere a culturilor proprii în România.

"Au fost depistate, în cursul anului 2014, cinci laboratoare clandestine, 37 de noi substanțe, și au fost confiscate droguri în valoare totală de 16 milioane de euro", a mai arătat adjunctul DIICOT.

În privința falsului de monedă, Hosu a susținut că, în 2014, procurorii au constatat noi tehnologii de falsificare a monedei naționale.

"Moneda euro și moneda dolarul american nu se falsifică în România. Cu toate acestea, prin cooperarea cu autoritățile din Italia, am reușit confiscarea a 12 milioane de euro falși, lucru fără precedent în România până acum", a mai menționat Hosu.

×