x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biocombustibilii, la a doua generaţie

Biocombustibilii, la a doua generaţie

16 Ian 2008   •   00:00

13:10 • Nivelul ridicat al barilului de ţiţei şi cotaţiile- record la porumb şi soia, din care se fabrică biocombustibilii de azi, au declanşat cursa pentru dezvoltarea celei de-a doua generaţii de coarburanţi ecologici.



Nivelul ridicat al barilului de ţiţei şi cotaţiile- record la porumb şi soia, din care se fabrică biocombustibilii de azi, au declanşat cursa pentru dezvoltarea celei de-a doua generaţii de coarburanţi ecologici.

Recent barilul de petrol a trecut de 100 de dolari, în vreme ce mărfurile agricole din care se produc biocombustibilii au ajuns şi ei la noi maxime, atât din cauza cererii pentru carburanţi, cât şi din cauza cererii pentru prepararea de alimente. Preţul porumbului, din care se produce etanolul a ajuns la maximul ultimilor 11 ani pe bursele de mărfuri din Statele Unite, în vreme ce la soia, principalul ingredient folosit la fabricarea biodieselului a fost stabilit un nou record în această săptămână.


AŞTEPTARE. Prima soluţie înaintată este etanolul celulozic, fabricat ierburi şi lemn, însă acest gen de combustibil nu este aşteptat pe piaţă decât peste patru ani. "Cred că etanolul celulozic va sosi. Întrebarea este cât de mare va ajunge preţul recoltelor curente, astfel încât etanolul celulozic să devină profitabil pentru a fi folosit la fabricarea de noi combustibili”, a spus Lester Brown, preşedintele Earth policy Institute, cel care a prezis anul trecut că preţurile la porumb vor creşte.


STRATEGIE. Deja noua lege a energiei semnată de George W. Bush recent specifică faptul ca producţia de etanol produs din porumb să atingă maximul în 2015, iar producţia de noi biocombustibili avansaţi să înceapă să crească din acel an. Până în 2022, producţia de biocombustibili de nouă generaţie din Statele Unite, inclusiv cea realizată din gunoi, ar trebui să depăşească biocombustibilii tradiţionali ca producţie.

×
Subiecte în articol: verde!