x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Birchall a vorbit cu reprezentanţii Administraţiei Trump despre rolul României în securitatea energetică regională

Birchall a vorbit cu reprezentanţii Administraţiei Trump despre rolul României în securitatea energetică regională

08 Feb 2019   •   12:11
Birchall a vorbit cu reprezentanţii Administraţiei Trump despre rolul României în securitatea energetică regională

Vicepremierul Ana Birchall a avut, joi, o întrevedere cu Larry Kudlow, directorul Consiliului Economic al Casei Albe, urmată de o convorbire la Departamentul pentru Energie condus de Secretarul Rick Perry şi a vorbit cu aceştia inclusiv despre rolul României în securitatea energetică regională.

În cadrul întrevederii cu Larry Kudlow, demnitarul român a reiterat angajamentul prim-ministrului Viorica Dăncilă şi al Guvernului României privind asigurarea unui climat economic atractiv, care să creeze premisele creşterii investiţiilor americane în România şi continuarea evoluţiilor favorabile în relaţiile comerciale România-SUA, arată sursa citată.

"Vom menţine ritmul excelent al dezvoltării şi aprofundării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. Avantajele pe care ţara noastră le oferă şi perspectivele de dezvoltare economică a României, confirmate şi de prognozele instituţiilor internaţionale, constituie o bază solidă pentru extinderea iniţiativelor de cooperare şi investiţii, precum şi pentru diversificarea oportunităţilor pentru oamenii de afaceri, din SUA sau din alte ţări, care doresc să investească în România", a precizat vicepremierul român.
De asemenea, Ana Birchall a apreciat susţinerea americană pentru aderarea României la OCDE şi a reiterat potenţialul pe care îl oferă proiectele agreate în cadrul Summit-ului celor Trei Mări de la Bucureşti în 2018.

În cadrul discuţiei la Departamentul pentru Energie, au fost abordate dimensiunile principale ale cooperării în domeniul energiei, valorificarea resurselor energetice de la Marea Neagră, aspecte privind securitatea energetică regională şi dezvoltarea proiectelor de transport şi interconectivitate. Totodată, vicepremierul Ana Birchall a reiterat angajamentul ferm al Guvernului României pentru asigurarea unui mediu investiţional transparent şi atractiv pentru companiile care investesc în domeniul energetic, prin proiecte de diversificare a surselor şi rutelor de transport al energiei.

Potrivit comunicatului, a fost apreciat nivelul foarte bun al cooperării în domeniu şi a fost reafirmat interesul comun pentru continuarea şi promovarea proiectelor de infrastructură menite să ducă la un grad mai mare de diversificare. "Secretarul Rick Perry a accentuat susţinerea Departamentului condus de domnia sa pentru eforturile ţării noastre în direcţia asigurării securităţii energetice atât în regiunea noastră, cât şi la nivel european şi dorinţa de a lucra îndeaproape în continuare pe această temă în cadrul parteneriatului nostru", a declarat viceprim-ministrul Ana Birchall.

În acest context, Ana Birchall a subliniat că "România este un furnizor de securitate energetică în regiune, având potenţialul de a-şi consolida acest rol în sensul unei dezvoltări economice sustenabile".

Oficialul român i-a transmis mulţumiri secretarului american pentru că a fost unul dintre participanţii de marcă la dezbaterile din cadrul Summit-ului Iniţiativei Celor 3 Mări şi al Forumului de Afaceri, organizate în luna septembrie 2018 la Bucureşti. "Am discutat, totodată, despre dorinţa noastră de accelerare a investiţiilor în infrastructura vitală şi dezvoltare a colaborării în domeniu cu ţările din regiune, inclusiv în contextul promovării Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei", a mai subliniat vicepremierul român.

De asemenea, a fost apreciată dinamică pozitivă a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA din 2018 şi au evidenţiat perspectivele continuării într-un ritm susţinut a dezvoltării, aprofundării şi consolidării Parteneriatului Strategic pe toate dimensiunile sale: politic, militar şi de securitate, economic şi social. AGERPRES

×
Subiecte în articol: ana birchall