Începând de astăzi şi până sâmbătă, protestele sindicatelor împotriva măsurilor de austeritate pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament se vor muta în teritoriu, unde sindicaliştii vor organiza pichete la birourile parlamentare şi la sediile partidelor. "Recomandăm clujenilor nemulţumiţi să se înscrie, în acest sfârşit de săptămână, în audienţe la senatorii şi deputaţii PDL şi UDMR şi să le ceară să nu voteze împotriva moţiunii de cenzură, pentru a nu se ajunge la tăierea salariilor bugetarilor şi a pensiilor", a declarat ieri preşedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, citat de Mediafax.
Potrivit lui Pop, cele patru confederaţii sindicale din judeţul Cluj - Cartel Alfa, BNS, CNSRL Frăţia şi CSDR - au decis să picheteze, azi, Prefectura Cluj, iar mâine sediile PDL şi UDMR Cluj, prilej cu care vor fi înmânate memorii parlamentarilor celor două partide aflate la putere. Pentru săptămâna viitoare, confederaţiile sindicale pregătesc un protest cu 20.000 de oameni, la Parlament, la 15 iunie, când ar urma să fie votată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Sindicaliştii vor să facă atunci un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului. Totodată, în ziua votării moţiunii de cenzură, bugetarii din toate sectoarele vor să intre în grevă generală.
Bugetarii din cele cinci confederaţii sindicale şi pensionarii au protestat şi ieri, pentru a treia zi consecutiv la Palatul Parlamentului, împotriva reducerilor salariilor şi pensiilor, iar profesorii din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au reluat ieri protestele în faţa Ministerului Educaţiei, hotărâţi să nu încheie situaţia şcolară. Cu toate acestea, MECTS a anunţat că situaţia şcolară pentru anul 2009-2010 va fi încheiată în condiţii de normalitate, până la 11 iunie, data încheierii anului şcolar, "cu excepţia a patru situaţii punctuale în curs de rezolvare". Profesorii s-au adunat în faţa Ministerului Educaţiei, fiind nemulţumiţi de reducerea cu 25% a salariilor şi de faptul că vor fi daţi afară 15.000 de oameni după 15 septembrie. Nemulţumirile lor sunt legate şi de Legea educaţiei, în special în privinţa titularizării.
"Deşi ministrul Educaţiei ne anunţă că titularii existenţi în sistem nu vor fi afectaţi, legea nu face nici o referire la categoriile care au primit repartiţii guvernamentale sau care au fost angajaţi prin ordin al ministrului în 1990", a declarat Vasile Trifu, secretarul general al Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar (SIIP), Sector 4, afiliat la FSLI.