x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Birul pe gunoi s-a dublat

Birul pe gunoi s-a dublat

de Mircea Opris    |    05 Ian 2009   •   00:00
Birul pe gunoi s-a dublat

Jurnalul Naţional dezvăluia încă din luna septembrie că administraţia timişoreană va majora nejustificat preţurile pentru salubrizare, din cauza nepăsării vizavi de construirea unui nou deponeu ecologic.



Previzibil, din ianuarie 2009, timişorenii vor plăti mai mult pentru serviciul de salubrizare, pentru că operatorul Retim a solicitat majorarea tarifelor întrucât sistemul de gestiune a deşeurilor se va schimba din 2009, din cauză că groapa de la Parţa trebuie închisă.

AUTORITĂŢILE NEPREGĂTITE, DUPĂ 10 ANI DE DEZBATERI
Consiliul Local Timişoara a aprobat majorarea tarifelor pentru serviciul de salubrizare în ultima şedinţă din luna decembrie, cu 18 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere. Timişorenii trebuie să plătească mai mult pentru colectarea gunoiului din cauza neputinţei autorităţilor judeţene de a realiza la timp deponeul ecologic de la Ghizela, în condiţiile în care groapa de la Parţa, care deserveşte Timişoara, trebuie închisă în doar câteva zile. Cât despre deponeul de la Ghizela, reprezentanţii Retim consideră că "nu se întrevede începerea funcţionării acestuia înainte de finele anului 2009". De-abia în februarie se va afla cine a câştigat licitaţia pentru construirea acestuia. Municipalitatea a pregătit de patru luni scumpirea serviciilor cu aproape 50% pentru populaţie, deşi a avut loc deja o mărire a tarifelor cu 20%, în luna mai a acestui an. Motivul creşterii tarifelor este, conform celor de la Regia de Salubritate Retim şi a celor din Primăria Timişoara, că momentan nu există o soluţie pentru deponeul ecologic, aşadar este nevoie de investiţii masive de peste un milion de euro pentru a avea unde să punem resturile menajere de la 1 ianuarie. În cifre, majorarea tarifelor, începând de la 1 ianuarie 2009, colectarea, transportul, depozitarea şi neutralizarea deşeurilor de la populaţie, cu pubelă în comodat, va costa 8,37 lei de persoană pe lună, cu TVA inclusă (vechiul tarif, fără TVA, era de 3,52 lei pe lună, în timp ce noul tarif este de 7,03 lei, fără TVA). Selectarea, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor voluminoase şi nepericuloase – bunuri de uz casnic şi deşeuri rezultate din construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, cu excepţia materialelor electronice şi electrocasnice, va costa, din ianuarie 2009, 25,78 lei/ mc.

AFACERE MURDARĂ PENTRU INSTALAŢIA DE GUNOI
Pentru că Ministerul Mediului nu a mai prelungit aprobarea pentru deponeul de la Parţa, acum autorităţile trebuie să găsească diverse soluţii pentru depozitarea temporară a 75.000 tone de deşeuri, ca timişorenii să nu rămână cu gunoiul la uşă.

Anual, Parţa înghite 150.000 tone, iar autorităţile trebuie să găsească o soluţie pe minimum şase luni, până când va fi terminată o parte din deponeul de la Ghizela. Motivaţia măririi tarifului este achiziţionarea unui echipament a cărui valoare este de aproximativ un milion de euro pentru împachetarea gunoiului. Un pas predictibil era achiziţionarea unei instalaţii de balotare a gunoiului, o afacere speculată de unele grupuri de interese din oraş. Culisele acestei achiziţii nu au fost făcute publice, cu toate că "gura târgului" avansa câteva nume încă din luna iunie, după alegerile locale. Acum, societatea Retim a fost nevoită să achiziţioneze o instalaţie de balotare şi sigilare a deşeurilor, pentru a fi pusă în funcţiune de la 1 ianuarie 2009. Instalaţia balotează deşeurile în folie strech rezistentă la razele ultraviolete, spun cei de la Retim, ceea ce permite depozitarea temporară a gunoaielor, pe un alt amplasament, până când va fi pusă în funcţiune prima celulă de la depozitul de la Ghizela, iar deşeurile vor fi transportate acolo.

×
Subiecte în articol: verde!