x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biserica pregăteşte alimente pentru imigranţi

Biserica pregăteşte alimente pentru imigranţi

de Diana Scarlat    |    04 Sep 2015   •   18:48
Biserica pregăteşte alimente pentru imigranţi
Sursa foto: VALDRIN XHEMAJ/EPA

Imigranţii care vor ajunge în România vor primi ajutoare din partea Bisericii Ortodoxe Române. Ajutoarele au fost acordate şi în ultimele luni celor găzduiţi deja la Bucureşti. Cu patru zile în urmă, însă, imigranţii opriţi la graniţa cu Macedonia au respins alimentele trimise de Crucea Roşie, care a vrut să le sară în ajutor.

“Dacă vor ajunge şi în România, este normal să-i ajutăm. Va exista un sprijin din partea bisericii. În acest moment, Arhiepiscopia Bucureştiului are un parteneriat cu o fundaţie şi, lunar, prin Serviciul Social Filantropic, oferă imigranţilor din Bucureşti alimente. Acum sunt foarte puţini, dar când ne vom confrunta cu un număr mai mare, vom încerca să-i ajutăm în continuare. Nu avem spaţii pe care să le punem la dispoziţie, dar un ajutor alimentar vom putea oferi”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR. Biserica spune că aproapele nostru care se află în dificultate din cauza unor conflicte sângeroase trebuie să fie ajutat, indiferent de credinţa sau cultura sa, pentru că acesta este principiul de bază al creştinismului.

Cu toate acestea, Biserica nu a luat în considerare opinia unora dintre imigranţi care ar putea refuza alimentele, pentru că nu sunt “halal”, adică nu respectă tradiţia islamică a tăierii şi preparării hranei. Cu doar patru zile în urmă, un incident de la graniţa cu Macedonia a stârnit un scandal legat de acest subiect. Din reacţia violentă a unui grup de refugiaţi, la apariţia forţelor de ordine care încercau să le împartă pachete cu mâncare de la Crucea Roşie, unii au tras concluzia că musulmanii au refuzat ajutoarele pentru că nu sunt “halal”, deşi alţii susţin că reacţia violentă a imigranţilor a fost rezultatul refuzului autorităţilor macedonene de a le permite accesul în ţară.

BOR a organizat încă din 2014 o colectă de fonduri pentru ajutorarea victimelor conflictului din Siria, reuşind să adune aproximativ 500.000 de euro, iar ajutorul va consta exclusiv în alimente.

×