x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biserica Udricani din Bucuresti - Aici au invatat Vacarestii

Biserica Udricani din Bucuresti - Aici au invatat Vacarestii

de Daniela Cârlea Şontică    |    06 Aug 2006   •   00:00
Biserica Udricani din Bucuresti - Aici au invatat Vacarestii

La primul cutremur, Biserica Udricani, construita in 1735, ar putea sa cada. In cladirile sale, aflate in curs de retrocedare, vor functiona din nou asezaminte de binefacere, ca pana in 1954.

Biserica Udricani din Capitala este foarte aproape de locul pe care se ridica faimoasa Biserica Sfanta Vineri, demolata pe vremea de trista amintire. La Udricani, ctitorie de la 1735, a clucerului Udrecani, pe vremea lui Ion Ghica Voda, este acum santier de restaurare. Daca nu se fac urgent consolidarile, primul cutremur serios ar putea-o darama. In 2005, Patriarhia l-a desemnat pe preotul Constantin Patuleanu sa se ocupe de acestea. Chiar daca preda si la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova, aceasta nu-l impiedica sa faca toate demersurile pe la toate forurile competente pentru a salva biserica si asezamintele Udricani de la distrugere. Si lucrurile au inceput sa se miste. A trimis scrisori la Ministerul Culturii si are promisiune de la Razvan Theodorescu, care este legat sufleteste de acest locas, ca va sensibiliza autoritatile.

TRECUT. Din scrisorile lui Ion Ghica catre Vasile Alecsandri avem informatii ca la Udricani nu era doar o bisericuta de mahala, ci un adevarat centru de educare si formare. Locuitorii din zona isi trimiteau copiii la dascalul Chiosea, de la Udricani, "ca sa nu strengareasca pe ulita... sa tina ison cantaretilor din strana, sa citeasca apostolul, sa zica Tatal nostru si Crezul". La Scoala de la Udricani au invatat carte logofatul Greceanu, boierii Vacaresti, Anton Pann, Petrache Nanescu, Nicolae Alexandrescu, Paris Momuleanu, Marin Serghescu si mai tarziu Petre Ispirescu. Pe langa biserica, au activat Asezamintele Udricani, ce cuprindeau: Azilul de batrani, Scoala Romaneasca, scoala de Caligrafie, iar mai apoi Institutul de Binefacere "Protopopul Teodor Iconomu", construit pe terenul bisericii in anul 1877.

SCHELE. Monumentul de la 1735 isi asteapta "vindecarea"

PREZENT. Din pacate, dupa 1989, fostul preot de la Udricani fiind foarte batran, nu a depus cererea de retrocedare a Asezamintelor Udricani, preluate abuziv de statul comunist in 1954. Dupa o vreme in care relatiile cu Primaria Generala Bucuresti au fost incordate, acum lucrurile merg spre bine, cladirile fiind in curs de retrocedare catre biserica. In aceste cladiri care au apartinut bisericii urmeaza sa functioneze din nou Asezamintele. Azilul de batrani si Institutul de Binefacere "Teodor Iconomu" isi vor relua activitatea de indata ce cladirile in care functionau vor fi primite de biserica. "Deocamdata, ne-am gandit sa amenajam in spatiul pe care-l avem disponibil o gradinta pentru copiii care provin din familiile sarace si cu nivel de educatie scazut. O vom dota cu calculatoare, ateliere de arta plastica si tot ce trebuie pentru a le oferi sanse egale cu ale celorlalti copii", spune pr. conf. dr. Constantin Patuleanu.

ISTORIE. Cranii descoperite langa biserica

DESCOPERIRI. In timpul santierului arheologic deschis in septembrie anul trecut s-au descoperit la sud de cladirea bisericii 25 de cruci funerare vechi si peste 100 de morminte, monede, sigilii, inele, caramizi inscriptionate, resturi de vesminte preotesti, precum si cateva cranii umane. Arheologii cred ca este vorba despre un cimitir care se afla in jurul bisericii, candva manastire, inchinata celei cu hramul Sfantul Ioan din Focsani, la randul ei inchinata uneia din Athos.

Iar daca in 1937, savantul Nicolae Iorga a fost impresionat de starea jalnica a bisericii si a dispus restaurarea, sa speram ca asa va face si academicianul Razvan Theodorescu. Parintele Patuleanu este increzator in acest sens, mai ales ca fostul ministru al Culturii a vizitat biserica la deschiderea santierului si a spus ca este intr-adevar pacat sa se piarda un astfel de monument incarcat cu istorie. In plus, academicianul si-a exprimat dorinta de a fi membru fondator al Asezamintelor Udricani in varianta mileniului al III-lea. Cand se va intampla aceasta, este greu de spus. Parintele Patuleanu crede ca lucrarile ar trebui sa se termine in 36 de luni. Dar totul costa cam 22 de miliarde de lei vechi. Ultima restaurare s-a facut in 1998, dar superficial, importanta fiind acum o consolidare temeinica, ceea ce se si intampla, arhitect fiind Constanta Carp.

"Luati aminte, dar, la Cel ce a rabdat de la pacatosi, asupra Sa, o atat de mare impotrivire, ca sa nu va lasati osteniti, slabind in sufletele voastre. In lupta voastra cu pacatul, nu v-ati impotrivit inca pana la sange. Si ati uitat indemnul care va graieste ca unor fii: «Fiul meu, nu dispretui certarea Domnului, nici nu te descuraja, cand esti mustrat de El. Caci pe cine il iubeste Domnul il cearta, si biciuieste pe tot fiul pe care il primeste». Dumnezeu se poarta cu voi ca fata de fii. Caci care este fiul pe care tatal sau nu-l pedepseste?" - (Evrei 12, 1-8)
×
Subiecte în articol: biserica credinta udricani