x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blocurile-turn, un pericol

Blocurile-turn, un pericol

09 Iul 2009   •   00:00

Academia Română îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de starea de fapt care s-a creat în această privinţă în Bucureşti.



Academia Română face apel în primul rând la Primăria şi Consiliul Municipal al Capitalei, dar şi la Preşedinţie, Parlament şi Guvern, ca şi la clasa politică în întregimea ei, pentru a se pune capăt acestei situaţii deosebit de grave. Ridicarea de clădiri înalte de peste zece etaje în partea centrală şi istorică a oraşului, acordarea de repetate derogări, nerespectarea planului de sistematizare şi a regimului de înălţime, contribuie nu numai la desfigurarea înfăţişării Capitalei, dar pune în primejdie dezvoltarea ei viitoare.

Cazul construcţiei înalte din preajma Bisericii Armeneşti şi consecinţele sale, dar mai ales problema deosebit de gravă a clădirii înalte în curs de construcţie în imediata apropiere a Catedralei Sf. Iosif impun autorităţilor înalte ale statului adoptarea unor măsuri grabnice de apărare şi salvare a unui monument al oraşului. Situarea Capitalei într-o zonă seismică constituie de asemenea un argument, care impune o grabnică reacţie a celor în drept pentru remedierea unei situaţii de neacceptat.

Academia Română îşi exprimă, totodată, surpriza faţă de hotărârea unei instanţe a justiţiei în acest caz, care depăşeşte prin importanţa şi consecinţele ei cadrul limitat doar al unei probleme de natură judiciară. Organele abilitate a veghea la buna administrare a actului de justiţie ar trebui să analizeze chestiunea şi să încerce o grabnică remediere a situaţiei care s-a creat. Este, de asemenea, şi un semnal de alarmă care ne este dat, impunând autorităţilor statului, clasei politice şi societăţii noastre în ansamblul ei adoptarea de măsuri riguroase de respingere a desfigurării unei dezvoltări armonioase a Capitalei noastre.

De asemenea, toate Bisericile Romano-Catolice din Arhidieceza de Bucureşti - Oltenia, Muntenia şi Dobrogea vor fi închise duminică şi va fi organizat un marş, urmat de depunerea unei petiţii la Guvern, în semn de protest faţă de nerespectarea legilor prin distrugerea monumentelor istorice şi de cult, făcându-se referire în mod special
la Catedrala "Sfântul Iosif".

×
Subiecte în articol: observator