La precedentul Raport asupra inflației, din decembrie 2022, instituția prognoza o inflație de 11,2% pentru finele acestui an.
Guvernatorul BNR a remaract, în conferința de presă de miercuri, faptul că România și-a îmbunătățit poziția în clasamentul UE al ratei inflației, opt țări plasându-se înaintea României.
La reducerea tendințelor inflaționiste au contribuit reducerea prețurilor energiei, cotația pretrolului Brent și aprecierea leului față de dolar, dar și schemele de sprijin acordate de Guvern. Isărescu a evidențiat și consumul, care s-a înscris pe o tendință de scădere, alături de salariul mediu, dar și creșterea investițiilor, care a susținut cererea agregată.
Guvernatorul BNR spune că este nevoie de o reducere treptată a deficitului de cont curent, ajuns în prezent la circa 10% din PIB, situație asemănătoare celei din perioada crizei financiare din 2007 - 2008. „Nevoile de finanțare au fost acoperite, dar trebuie mare atenție pentru menținerea unui anumit echilibru”, a sus Isărescu.
Politica monetară și-a facut datoria, apreciază Isărescu, în condițiile unui curs de schimb stabil și al temperării activității de creditare. Și în continuare BNR va menține o „politică monetară adecvată”, a spus Isărescu, care nu a exclus o scădere a dobânzii de referință, în condițiile în care rata inflației s-ar apropia de nivelul ratei de politică monetară.
(sursa: Mediafax)