x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BNR / Restrictii la credite

BNR / Restrictii la credite

de Florina Zainescu    |    09 Iul 2005   •   00:00

Bancile comerciale vor constitui o rezerva minima obligatorie (RMO) de 30% pentru toate fondurile obtinute in valuta, indiferent de scadenta acestora si de momentul atragerii, a decis ieri Consiliul de Administratie al Bancii Nationale (BNR). Concomitent, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa scada, de la 18% la 16%, nivelul RMO aplicat la resursele in lei atrase de bancile comerciale.

BNR a aprobat si normele privind noile conditii de creditare a populatiei. Astfel, ratele lunare pentru toate tipurile de credite, precum si pentru alte contracte de aceeasi natura - leasing, cumparare de bunuri in rate - nu vor mai putea depasi 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului sau ale familiei acestuia. Actul normativ precizeaza in mod clar ca angajamentele de plata lunare decurgand din credite de consum si imobiliare, indiferent de creditor, nu pot depasi 30%, respectiv 35% din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit.

De asemenea, BNR a hotarat liberalizarea accesului rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate. Decizia va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor la regulamentul valutar.

×
Subiecte în articol: observator