Deschiderea anului de invatamant la Scoala de Arte si Meserii din cadrul Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi a fost umbrita ieri doar de lipsa (nu se stie din ce motive) decanului de varsta al "prichindeilor", pensionarul de clasa a V-a Gheuca Eugen, de 56 de ani.
Ca un clopotel un pic mai ragusit a sunat dis-de-dimineata alarma pentru detinutii din penitenciar. Elevii din inchisoare au fost scutiti sa-si faca "ghiozdanele" in prima zi, insa si-au aranjat cu grija de dimineata "uniformele", haine noi – tricouri curate cu Van Damme, sapci Nike si tatuaje proaspete. Spectacolul a avut loc in sala de club a inchisorii. Daca elevii obisnuiti au fost condusi de parinti la scoala, "bobocii" de la penitenciar au sosit in sala insotiti de gardieni si foarte emotionati. Nici buchetele de flori pentru domnisoarele profesoare nu au lipsit. S-a intonat Imnul de stat. Nu s-a ajuns la strofa cu Traian, dar din atmosfera ce domnea se intelegea ca acel pasaj ar fi fost accentuat, pe de o parte, neglijat, pe de alta, convingerile politice fiind impartite si aici. A luat cuvantul comandantul penitenciarului, Marius Vulpe, care a adresat un cuvant de multumire pentru efortul depus de cei prezenti de a urma cursurile scolii, insa a atras atentia asupra faptului ca in timpul intonarii Imnului cativa au ramas cu sepcile pe scafarlie. Tot el a subliniat ca unii elevi au tendinta de a avea un comportament scolar neadecvat. Folosesc prilejul mersului la ore pentru a face trafic cu fel de fel de obiecte: tigari, cartele telefonice, baterii. Din acest motiv, dar si fiindca au indraznit sa fie recalcitranti cu profesoarele, trei scolari au fost exmatriculati anul trecut. "Trebuie sa pretuiti faptul ca iesiti din camera pentru a fi prezenti la ore, dar nu trebuie sa profitati de asta pentru a face trafic cu obiecte interzise. Unii dintre voi ati avut si un comportament necorespunzator fata de profesori, respectati-i!", a spus comisarul Marius Vulpe, care a dat citire si mesajului primit de la Bucuresti din partea chestorului de penitenciare. Nu a lipsit nici preotul unitatii, care a citit o rugaciune, apoi i-a aghesmuit bine pe cei prezenti.
Trebuie spus ca la Scoala de Arte si Meserii din Penitenciar functioneaza clasele I-VIII si sunt si de a X-a cu profilul constructii-instalatii. In prima zi de scoala au fost prezentate cadrele didactice: invatatorul, profesorii de romana, matematica, geografie, cultura civica. A urmat un moment artistic, considerat de cei prezenti a fi de mare talent. Un tanar cu trasaturi usor feminine a rostit poezia "Toamna", apoi, pe ritmuri folk, la o chitara rece, au rasunat acorduri lirice nemaiauzite de cei din asistenta. Scolarii au ascultat atenti, asezati pe scaune, si avand in dreapta si gardieni. Pe langa capatarea unor cunostinte omise in timpul celor sapte ani de acasa, detinutii se aleg, pe langa bifarea claselor de scoala pe care le-au sarit, si cu reducerea pedepsei. Un semestru urmat la scoala din inchisoare echivaleaza cu 30 de zile taiate din cele de detentie. Orice puscarias poate merge la cursuri, chiar si cei condamnati pe viata. Cadrele didactice au un spor asemanator celui de la o scoala speciala. Insa le e destul de greu sa faca lectii cu detinutii, fiindca acestia sunt ranchiunosi si se supara mai ales cand cred ca au luat o nota prea mica. Au fost cazuri cand pentru un calificativ inferior au sarit la bataie la domnisoarele profesoare ori s-au lovit intre ei. Pentru astfel de fapte, vinovatii sunt de regula exmatriculati. "Va dati seama ca nu e usor sa faci lectii cu acesti oameni, profesorii trebuie sa faca eforturi pentru a fi ascultati, dar nu se plang pentru acest lucru", ne-a spus subcomisarul Carmen Matei, directorul adjunct pe educatie si asistenta psihosociala al penitenciarului. Insa rezultatele nu se lasa asteptate. Unii detinuti, putini, e drept, chiar capata cunostinte de cultura civica. Cel putin pana la iesirea din inchisoare se opresc in a fura macar de la colegii de celula. Am stat de vorba si cu un premiant, detinutul Spiridon Mihai Marius, de 28 de ani, elev in clasa a X-a la constructii instalatii. Fiind fan infocat al acestei meserii, este un as in special la desen tehnic si la toate materiile ce tin de profilul sau. Eforturile sale din anul scolar trecut au fost incununate de… premiul intai cu coronita. Asa a ajuns Marius, condamnat in 2009 la sapte ani de inchisoare pentru furt si talharie, sa-si mai reduca din pedeapsa. Am tinut sa-l intalnesc si pe decanul de varsta al scolii, detinutul de 56 de ani care a trecut acum in clasa a V-a. Dupa ce gardianul l-a scos pe hol, scolarul s-a razgandit si a refuzat sa mai discute. Condamnat la 15 ani de inchisoare pentru mai multe infractiuni, el se numara printre cei mai silitori elevi, participand chiar la activitatile extrascolare.