x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boboteaza 2023. Slujba de Sfinţire Mare a apei a fost oficiată de Patriarhul Daniel. Au fost împărțite 13.000 de sticle cu Agheasmă Mare

Boboteaza 2023. Slujba de Sfinţire Mare a apei a fost oficiată de Patriarhul Daniel. Au fost împărțite 13.000 de sticle cu Agheasmă Mare

de Redacția Jurnalul    |    06 Ian 2023   •   16:57
Boboteaza 2023. Slujba de Sfinţire Mare a apei a fost oficiată de Patriarhul Daniel. Au fost împărțite 13.000 de sticle cu Agheasmă Mare
Sursa foto: Lucian Alecu

Patriarhul Daniel a oficiat vineri Sfințirea mare a apei împreună cu Episcopul Qais de Erzurum din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient și cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

„Această mare sărbătoare arată descoperirea Sfintei Treimi. Că Dumnezeu nu este o singurătate veșnică. El este Unul în ființă și întreit în persoane, dar nu o singurătate veșnică, ci o comuniune de iubire veșnică, ” a spus Patriarhul Daniel.

Patriarhul a spus că Sfânta Treime S-a arătat în mod vizibil după botezul Domnului în Iordan și această arătare este temelia botezului creștin, potrivit basilica.ro.

„De aceea, spre sfârșitul activității Sale mesianice pe pământ, înainte de a se înălța întru slavă la cer, Hristos Domnul a poruncit ucenicilor Săi să meargă să binevestească Evanghelia la toate neamurile și să le boteze în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh”.

„Aceasta înseamnă că prin botezul în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh noi intrăm în iubirea eternă a Sfintei Treimi”.

Preafericirea Sa a semnalat că în limba greacă a Noului Testament „a boteza” înseamnă „a plonja”, „a scufunda”, „a se afunda”.

„Deci, prin botez noi suntem afundați în iubirea smerită și milostivă a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh”.

„Prin botez noi primim, nu doar iertarea păcatelor și încorporarea în Trupul tainic al lui Hristos care este Biserica, ci și începutul unei vieți noi, viața veșnică. Viața veșnică nu este doar viața de după moarte, este viața în comuniune cu Dumnezeu cel veșnic viu”, a explicat Patriarhul României.

Prin botez primim arvuna vieții veșnice și „încă două daruri mari de tot”, a continuat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Unul este darul înfierii – „nu mai suntem robi, ci devenim fii și fiice ale lui Dumnezeu, după har”.

Al doilea este darul arvunei învierii din morți: „Sfântul Vasile cel Mare ne spune că prin botez obținem și darul înfierii și darul învierii. Mai întâi, învierea sufletului omorât din cauza păcatelor, pe care o primim prin pocăință și apoi pregătirea pentru învierea cea de obște”.

Preafericirea Sa a amintit că Sfântul Ioan Gură de Aur explică de ce a zis Tatăl din ceruri la ieșirea lui Hristos: „A zis ca să știi și tu, creștine, că la botezul tău, tainic, Tatăl din ceruri a zis «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care bine am voit» pentru că nu s-a referit tatăl numai la persoana dumnezeiască a Fiului, ci și la firea lui omenească și în aceste cuvinte a cuprins întreg neamul omenesc care va crede în Hristos”.

Potrivit Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală prilejuite de această sărbătoare au început joi, când a avut loc Sfinţirea Mare a apei (agheasma mare).

 La Patriarhie au fost pregătite 13.000 de sticle cu Agheasmă Mare şi 5.000 de pachete cu anafură pentru a fi împărţite după slujbă. 

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×