x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boc, criticat de interpreţii de manele şi muzică populară

Boc, criticat de interpreţii de manele şi muzică populară

de Mara Raducanu    |    10 Aug 2010   •   00:00
Boc, criticat de interpreţii de manele şi muzică populară
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Sorinel Puştiul: "S-au folosit de noi. De ce au apelat la manelişti în campania electorală?"



Mai mulţi interpreţi de manele au comentat afirmaţiile premierului Emil Boc potrivit cărora cântăreţii de manele vor trebui să plătească impozit pe veniturile obţinute, la fel ca orice alt cetăţean, normele de aplicare urmând să fie elaborate până la sfârşitul acestei luni. Măsura impozitării veniturilor obţinute de interpreţii de manele nu poate fi aplicată, atât timp cât nu există un control asupra "bacşişurilor" pe care artiştii le încasează la diverse evenimente la care sunt invitaţi, sunt de părere interpreţi de muzică populară şi manele.

Astfel, Sorinel Puştiul, Nicolae Guţă şi Liviu Guţă sunt revoltaţi de intenţia Guvernului de a le impozita veniturile, declarând că impozitarea "atenţiilor" este "o prostie" şi că în campanii politicienii s-au folosit de muzica lor pentru a se apropia de electorat. "Oamenii ăştia (politicienii - n.r.) de ce nu au pus impozitarea şpăgilor când erau în campanii şi ne chemau să le cântăm ca să le vină oamenii să asculte discursurile lor. Aşa s-au folosit de noi. De ce au apelat la manelişti în campania electorală?", a spus Sorinel Puştiul, citat de Mediafax.

Revoltat de afirmaţiile premierului Emil Boc este şi Nicolae Guţă, care, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, a interpretat, împreună cu Roxana - Prinţesa Ardealului, melodia "Băsescu Preşedinte", o piesă foarte mediatizată în acea perioadă. La rândul său, Liviu Guţă a spus că el are carte de muncă şi plăteşte impozite. "Am o casă de producţie şi contractele pe care le fac le fac pe studioul meu de producţie. Plătesc impozite la stat. Mă sună oameni care vor să le cânt şi fac contract cu ei." Mult mai scurt în declaraţii a fost Adrian Minune: "Respectăm decizia domnului Boc. Mergem înainte".

La rândul său, Cristi Bănăţeanu, interpret de muzică populară, este de părere că inspectorii ANAF nu pot impozita banii pe care un cântăreţ îi primeşte la un eveniment la care este invitat, întrucât se consideră a fi o donaţie din partea celui care-i oferă, în "semn de respect" faţă de artist. "Nu mi se pare corect să trimită oameni pe la nunţi să ne urmărească. Eu sunt înscris la Finanţe şi plătesc taxe şi impozite. Dacă un om vine şi îmi dă un milion, o sută de mii sau zece lei pentru o melodie care i-a plăcut, ăia sunt donaţie. Din câte ştiu eu, donaţia nu se impozitează." Artista Jeni Nicolau este de părere că inspectorii ANAF nu pot avea control pe banii pe care un artist îi câştigă dintr-un eveniment festiv.

×
Subiecte în articol: observator