x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boc, la inaugurarea Bibliotecii Naţionale: "Avem nevoie, în egală măsură, şi de spirit şi de materie"

Boc, la inaugurarea Bibliotecii Naţionale: "Avem nevoie, în egală măsură, şi de spirit şi de materie"

15 Dec 2011   •   13:47
Boc, la inaugurarea Bibliotecii Naţionale: "Avem nevoie, în egală măsură, şi de spirit şi de materie"

Noul sediu al Bibliotecii Nationale a fost inaugurat azi pentru presa, urmand ca publicul sa aiba acces in incinta din Splaiul Unirii, nr 22, incepand cu anul viitor, cand vor sosi si cartile.

"Lucrarile au costat 103 milioane de euro fara TVA. Este cea mai importanta investitie culturala din ultimii 20 de ani", a declarat Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care a fost prezent la inaugurare alaturi de premierul Emil Boc.

"M-am indoit ca se va putea finaliza la timp lucrarea. Realizarea acestei lucrari este o victorie a lui "da se poate" impotriva negativismului. Da, se poate! E un moment de implinire pentru toti iubitorii de carte. E o invitatie la lectura pentru toti cititorii. Avem nevoie, in egala masura, si de spirit si de materie", a declarat Emil Boc, cu aceeasi ocazie.

Finantarea lucrarilor a fost facuta dintr-un imprumut de 200 de milioane de euro, acordat Guvernului, in 2008, de catre Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Lucrarile au fost efectuate de firma Aedificia Carpati, care pierduse licitatia, in prima instanta, in detrimentul unui consortiu format din trei firme, insa a avut ulterior castig de cauza la Curtea de Apel Bucuresti.

Cladirea, unde momentan doar doua sali au fost dotate cu volume, va beneficia, pe langa salile de lectura si de sali de cinema, cafenele si un restaurant. Biblioteca va dispune si de o sala de lectura rezervata persoanelor cu probleme locomotorii, accesul catre nivelele superioare urmand sa fie facut cu ajutorul scarilor rulante sau al lifturilor.

Peretii bibliotecii sunt antifonati, pentru fi asigurata linistea cititorilor. Incinta are insa si o sala de concerte, o sala de conferinte de 220 de metri patrati, precum si un loc de joaca si o gradinita pentru personalul angajat.

Tot aici va functiona si noul sediu al Ministerului Culturii.

×