x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boc pregăteşte anul electoral 2012: ”Începând cu ianuarie, să începem să recuperăm ce mai este de recuperat din pierderile salariale”

Boc pregăteşte anul electoral 2012: ”Începând cu ianuarie, să începem să recuperăm ce mai este de recuperat din pierderile salariale”

07 Aug 2011   •   13:01
Boc pregăteşte anul electoral 2012: ”Începând cu ianuarie, să începem să recuperăm ce mai este de recuperat din pierderile salariale”

La videoconferinta cu prefectii, desfasurata duminica, premierul Emil Boc a anuntat ca, pentru a se incadra intr-un deficit de 3% din PIB, convenit cu organismele monetare internationale, angajarile in sistemul de stat vor fi blocate si in 2012.

“Incadrarea in acest plafon de 7,2% din PIB cu cheltuielile de personal inseamna ca, in 2012, Romania trebuie sa continue politica de a ocupa doar un singur post vacant din sapte, pentru a putea incepe, din 2012, recuperarea salariala si a ajunge la salariile de dinainte de taiere. Obiectivul nostru este ca, incepand cu ianuarie 2012, sa incepem sa recuperam ce mai este de recuperat din pierderile salariale din 2010, nu deodata, ci treptat', a anuntat Boc.

Altfel, premierul a mai spus ca “Romania are nevoie de maxima precautie si de evitarea oricaror politici populiste. Spun asta in contextul in care lucrurile nu s-au linistit in context international. SUA au fost in situatia de a fi la 12 ore de a nu putea plati pensiile. Nici in Europa lucrurile nu sunt linistite. Criza datoriilor suverane ale statelor nu s-a incheiat. Foarte multe tari din UE au depasit nivelul datoriilor publice impus de UE, de maximum 60% din PIB. Romania are, la sase luni din 2011, un nivel al datoriei de 31,4% din PIB. Stam bine, dar suntem departe de a ne bucura. Doar trei tari din UE au un nivel al datoriei inferior Romaniei, Luxemburg, Estonia si Bulgaria'.

Boc a mai transmis prefectilor ca “Romania trebuie sa respinga orice politica populista, care ar dezechilibra bugetul', “nu putem sa cheltuim mai mult decat producem si sa ne intindem mai mult decat ne tine plapuma. Ne-au spus-o si bunicii nostri, iar tarile trebuie sa faca acest lucru', “Romania sta mai bine decat acum un an si mai bine decat alte tari din UE. La inceputul lunii august, prima de risc a Romaniei este cu 25% mai mica decat acum un an. Cu cat aceasta prima de risc e mai mica, cu atat tara prezinta mai multa incredere pentru investitori'.

De asemenea, reprezentantii Guvernului in teritoriu au mai aflat ca deficitul bugetar e cu 37% mai mic decat in 2010, in primele sase luni din 2011, iar somajul este cu mai bine de doua procente sub media Uniunii Europene.

In final, Boc a trasat prioritatile din perioada urmatoare: investitiile, implementarea fondurilor europene, combaterea muncii la negru, lupta cu evaziunea fiscala, descentralizarea si plata la timp a subventiilor din agricultura.

×
Subiecte în articol: datorii prefecti boc PIB videoconferinta