x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boc se dă de gol că a negociat legea educaţiei

Boc se dă de gol că a negociat legea educaţiei

de Aniela Nine    |    02 Noi 2010   •   00:00
Boc se dă de gol că a negociat legea educaţiei
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Invitat la postul naţional de radio, premierul Emil Boc (foto) a fost întrebat despre prevederile controversate din legea educaţiei referitoare la minorităţi, în schimbul cărora a reuşit să obţină susţinerea UDMR la moţiunea de cenzură.

Primul-ministru a negat trocul "favorizarea prin legea educaţiei vs voturi împotriva moţiuni" făcut cu UDMR, susţinând că anumite prevederi se aplică şi în prezent, dar s-a dat de gol indirect că a negociat textul legii în privinţa introducerii manualelor speciale cu alţi reprezentanţi ai minorităţilor, făcând referire la grupul minorităţilor din Camera Deputaţilor, altele decât cea maghiară. De altfel, grupul minorităţilor din Cameră a adoptat la moţiune aceeaşi atitudine ca şi restul coaliţiei, nevotând moţiunea. Astfel, una dintre prevederile controversate ale legii educaţiei prevede ca elevii din partea minorităţilor să aibă în curiculă şi discipline de studiu precum Istoria şi tradiţiile minorităţii respective, care se vor învăţa după manuale speciale pe care Ministerul Educaţiei este obligat să le pună la dispoziţie. Textul legii prevede clar că aceste manuale, pe care ministerul este obligat să le pună la dispoziţie, pot fi importate, cu avizul Ministerului Educaţiei.

Întrebat despre această prevedere, premierul Emil Boc a vrut să arunce responsabilitatea pentru aceste prevederi în altă direcţie şi, astfel, a admis indirect că a negociat textul legii cu grupul minorităţilor. "În privinţa acelor manuale de import despre care se vorbeşte, în primul rând a fost o cerinţă a Grupului minorităţilor naţionale, pentru că pentru anumite minorităţi care nu au manuale în ţară au posibilitatea să-şi aducă aceste manuale, dar, repet, numai dacă sunt avizate de Ministerul Educaţiei, numai aşa pot să fie utilizate. Deci, Ministerul Educaţiei Naţionale este filtrul final pe care îl are pus în lege, astfel încât manualul respectiv să poată fi utilizat sau nu. Deci nu este vorba despre o manieră discreţionară de utilizare a unor manuale, ci doar despre acelea care sunt acreditate de Ministerul Educaţiei", a comentat Boc la RRA.

Mâine, Curtea Constituţională se va pronunţa pe sesizarea făcută de preşedintele Senatului privind constituţionalitatea procedurii de asumare a răspunderii pe legea educaţiei. După verdictul CCR, Parlamentul va decide dacă şi când se va vota moţiunea de cenzură.

×
Subiecte în articol: observator