x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boc, "tras de urechi" de Pivniceru

Boc, "tras de urechi" de Pivniceru

de Violeta Fotache    |    05 Oct 2010   •   00:00
Boc, "tras de urechi" de Pivniceru
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

La mai puţin de o săptămână după vizita preşedintelui Traian Băsescu la forul suprem al judecătorilor şi procurorilor, premierul Emil Boc s-a întâlnit şi el marţi cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru prima oară de când se află la conducerea Executivul român.

Prezent la CSM pentru a insista în respectarea calendarului pentru înlăturarea monitorizării pe justiţie, primul-ministru s-a trezit că ia parte la o întâlnire nu doar cu membri CSM, dar şi cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale care s-au plâns de toate relele pe care trebuie să le suporte din cauza incoerenţei legislative, din cauza lipsei voinţei politice în a recunoaşte statutul special al magistratului şi nu în ultimul rând din cauza subfinanţării sistemului judiciar. Reprezentantul Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), judecătoarea Mona Pivniceru (foto), a precizat că AMR a cerut o întâlnire cu premierul "exact de la înscăunarea lui, când nici atunci, ca nici acum, situaţia statutului magistratului nu este clară, dimpotrivă fiecare care ajunge la putere încearcă să-şi imprime propria personalitate, admiţând că ar fi una pozitivă asupra reglementării sistemului judiciar".

"Noi nu am fost invitaţi însă domnia sa a discutat cu noi. I-am reproşat faptul că am solicitat mai multe întrevederi, pentru că legislaţia merge în toate direcţiile, nu există o linie predictibilă, nu există o susţinere politică a reformei", a spus Mona Pivniceru, judecătoare la instanţa supremă. Ea i-a atras atenţia premierului cu privire la volumul "îngrozitor" de dosare pe care îl judecă un magistrat (cât pentru "doi-trei judecători") şi cu privire la presiunea la care este supus acesta, astfel că Pivniceru i-a cerut primului-ministru să se gândească foarte bine atunci când discută salarizarea unui judecător. Preşedintele AMR, Mona Pivniceru a mai arătat că nu se ştie dacă premierul a venit la Consiliu, pentru că "e criza şi că e disoluţia socială la mijloc" sau pentru că este "interesat neapărat de sistemul judiciar", însă a apreciat că, oricare ar fi ipoteza, prezenţa premierului la CSM este binevenită.

Şedinţa cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale a avut loc cu uşile închise, aceasta fiind urmată de o alta la care Emil Boc a discutat exclusiv cu membrii CSM, aceştia cerându-i ca în materie de salarizare şi pensionare "în ceea ce se va întreprinde ulterior, la nivel guvernamental, să fie respectat principiul dreptului câştigat". Premierul s-a declarat convins că, în urma acestei întâlniri de lucru, vor fi stabilite lucruri practice în ceea ce priveşte administrarea actului de justiţie în România. Emil Boc a dat asigurări pentru recunoaşterea locului şi rolului conferit puterii judecătoreşti într-un sistem de drept, precum şi pentru recunoaşterea statutului magistratului, "un statut special care trebuie să se regăsească şi în societate, şi în actele normative pe care statul român le adoptă".

"Spun aceasta în condiţiile în care, din nefericire, şi sistemul judiciar a trebuit să suporte consecinţele crizei economice, dar sunt convins că împreună putem găsi soluţiile raţionale şi echilibrate, astfel încât sistemul judiciar să poată merge mai departe, pentru că reprezintă coloana vertebrală a statului de drept. Sistemul judiciar este chemat să fie arbitrul imparţial al regulilor jocului instituţional, să fie arbitrul imparţial şi obiectiv al disputelor şi diferendelor care există în societate", a spus premierul.

El i-a asigurat pe membrii CSM că Guvernul îşi manifestă toată disponibilitatea de a găsi soluţii împreună cu reprezentanţii sistemului, astfel încât actul de justiţie să răspundă nevoilor românilor, iar România să elimine şi ultima baricadă pentru a deveni "stat cu drepturi depline în Uniunea Europeană", prin eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie.

×
Subiecte în articol: observator