x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bode, contrazis de specialiști: Saltelele pneumatice au eficiență redusă în misiuni

Bode, contrazis de specialiști: Saltelele pneumatice au eficiență redusă în misiuni

19 Feb 2021   •   09:46
Bode, contrazis de specialiști: Saltelele pneumatice au eficiență redusă în misiuni
Sursa foto: gov.ro

Specialiștii ISU susțin că saltelele pneumatice au o eficacitate scăzută în timpul misiunilor din cauza dimensiunilor mari care nu permit amplasarea lor lângă clădirile înalte. Discuțiile au apărut după cazul de la Constanța în urma căruia pompierii au fost acuzați că nu au astfel de echipamente.

ISU „Dunărea” din Brăila are o saltea pneumatică pe care nu a folosit-o niciodată. Aceasta a fost cumpărată în urmă cu un an și nu a fost utilizată nici măcar pentru antrenamentul pompierilor deoarece exercițiile au fost suspendate pe perioada pandemiei. Ca urmare, pompierii au aflat cum se folosește salteau din cărți și din pregătirile făcute în unitate.

„Exerciții nu s-au făcut din cauza pandemiei. Noi știm, conform cărții tehnice, că salteaua se umflă într-o perioadă cuprinsă între 80 și 120 secunde. Tot în fișa tehnică scrie că între două folosiri trebuie să treacă 20 de secunde. Nu poate fi folosită de mai mulți oameni în același timp și este manevrată de patru pompieri”, a explicat, la solicitarea MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ștefan Stoian.

Salteaua are o lungime de 8,5 metri, o lățime de 6 metri și o înălțime de 2,5 metri. Din cauza dimensiunii, salteaua nu poate fi folosită în majoritatea misiunilor la care sunt chemați pompierii

„Are o eficacitate scăzută în cadrul misiunilor. Practic, nu prea sunt locuri în care poate fi folosită. Toate blocurile au în jurul lor gard, gard viu, copaci. Nu este spațiu ca să o desfășori. În străinătate se renunță la aceste saltele. În America, de exemplu, folosesc un fel de trambuline pentru astfel de situații”, a explicat reprezentantul ISU Galați, Eugen Chiriță.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că în România nu există decât patru saltele pneumatice pentru misiunile pompierilor. El a anunțat că le va solicita inspectoratelor județene să achiziționeze astfel de echipamente care costă aproximativ 40.000 de euro, bucata.

Declarația ministrului a fost făcută după tragedia de la Constanța în care o femeie a căzut de la etajul 6, dintr-un apartament în care izbucnise un incendiu. Pompierii care au intervenit la fața locului nu aveau saltea pneumatică, iar autoscara a venit după ce femeia căzuse de la balcon.

×
Subiecte în articol: Lucian Bode