x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bogăţia din Peru, la Bucureşti

Bogăţia din Peru, la Bucureşti

de Roxana Jianu    |    26 Aug 2011   •   21:00
Bogăţia din Peru, la Bucureşti

'Piatra pretioasa nationala a Republicii Peru este opalul. Recunoscut in lumea bijutierilor ca «Peruvian opal», acesta se prezinta sub doua varietati: opalul albastru si cel roz. Format in milioane de ani si crista­lizat in fisurile rocilor magmatice, are culorile date de prezenta unor cromofori: cuprul si fosforul. Opalul a fost folosit de civilizatiile preincase si incase ca bijuterie sau ca ornament pe armele de lupta si pe nave, dar si in diferite ritualuri. Chiar si astazi, indienii il considera sfant si il folosesc in tratarea di­feritelor boli'. Asa este descrisa in cateva cuvinte piatra pretioasa nationala a Republicii Peru. Opalului i se adauga o serie de alte minerale recunoscute pe plan mondial ca fiind unele dintre cele mai frumoase si anume: cuart, jasp rosu, crisocol, bun in cazul arsurilor de piele si pentru scaderea febrei, angelit, care asigura protectie din partea inge­rilor ocrotitori si aduce pace si liniste, pirita, dar si onix negru, care protejeaza impotriva dusmanilor si adversitatii si stimuleaza ma­nifestarea personalitatii si autodisciplina.

Republica Peru este o tara multietnica, situata in vestul Americii de Sud, avand o bogatie culturala si arheologica deosebita.

Expozitia 'Peru – bogatie si culoare', deschisa pana la finalul lunii august, este prilejuita de sarbatorirea a 190 de ani de la Proclamarea Independentei statului Peru si si-a propus apropierea publicului de cultura si civilizatia peruana. Vizitatorii sunt invitati sa admire fotografii si mi­nerale specifice zonei, obiecte decorative din cera­mica, bijuterii din argint cu vechi simboluri incase si produse textile din lana de lama si alpaca.

Pe langa minerale, cei care merg la Muzeul National de Geologie pot admira si cateva bi­juterii. Acestea au fost realizate manual de familii de artizani din Peru, care utilizeaza tehnicile si traditiile civilizatiei Inca in prelucrarea meta­lului si a pietrelor semipretioase. Pe langa coliere din argint cu opal roz, inele de argint, coliere cu Tumi de bronz ori pandantive din argint cu Leo­pardit este si pandantivul 'Spirala' Argint 950. Spirala este cunoscuta din antichitate ca simbol al evolutiei, fiind unul dintre cele mai vechi si cunoscute simboluri ale umanitatii. Se spune ca simbolizeaza evolutia universului, viata eterna si ciclicitatea anotimpurilor.

×