Întâlnirea avut loc sâmbătă la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, cu prilejul escalei tehnice la București a președintelui Emmanuel Macron, la întoarcerea din vizita efectuată de acesta în China.
Cu ocazia discuțiilor, ministrul francez al afacerilor externe Catherine Colonna i-a prezentat omologului român rezultatele discuțiilor franco-chineze, cu accent pe poziționarea Chinei față de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În acest cadru, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța apelurilor comunității internaționale ca Beijingul să aibă o conduită responsabilă, în conformitate cu calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, precum și ca Republica Populară Chineză să nu livreze armament și muniție Rusiei.
Miniștrii Aurescu și Colonna au discutat despre situația de securitate generată de agresiunea rusă și, în acest context, despre pregătirea Summitului aliat de la Vilnius din iulie 2023.
„Astfel, ministrul Aurescu a subliniat – iar omologul francez a împărtășit această evaluare – importanța concretă pentru consolidarea Flancului Estic a ridicării la nivel de brigadă a Grupului de Luptă NATO din România, condus de către Franța, respectiv a prepoziționării de echipamente militare, în conformitate cu deciziile Summitului de la Madrid din 2022 referitoare la întărirea posturii de descurajare și apărare pe Flanc. Ministrul român de externe a reiterat aprecierea deosebită a României pentru rolul jucat de Franța, ca partener strategic puternic al țării noastre, la conducerea Grupului de Luptă din România și pentru securitatea României. Ministrul Aurescu a prezentat totodată, în acest cadru, obiectivele Conferinței pentru Securitate la Marea Neagră din cadrul Platformei Internaționale Crimeea, pe care o va găzdui la București pe 13 aprilie, împreună cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba și miniștrii apărării din cele două țări”, se arată într-un comunicat al MAE.
Un loc important în cadrul discuțiilor l-a avut și aderarea României la spațiul Schengen. Astfel, Bogdan Aurescu a prezentat detaliat stadiul demersurilor României în acest scop, evaluarea perspectivelor de evoluție ale dosarului și a mulțumit pentru sprijinul activ al Franței. La rândul său, ministrul Colonna a reiterat susținerea fermă a Franței pentru acest obiectiv și a asigurat de continuarea foarte activă a demersurilor părții franceze la nivel european, mai ales pe lângă Austria.
De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre măsurile comune ale celor două țări pentru susținerea Republicii Moldova, statul cel mai afectat, după Ucraina, de efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, cu accent pe consolidarea rezilienței, capacității de apărare și a sprijinirii parcursului său european.
Cei doi miniștri au discutat detaliat despre pregătirea Summitului Comunității Politice Europene pe care Chișinăul îl va găzdui pe 1 iunie, precum și a celei de-a patra reuniuni ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care va avea loc la Chișinău în toamna acestui an.
(sursa: Mediafax)
Cosmin Pirv, cosmin.pirv@mediafax.ro