Bogdan Aurescu a mers la sediul ONU de la New York pentru a participa, ca vorbitor principal, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU pe tema „Amenințări la adresa păcii și securității internaționale: creșterea nivelului mărilor și oceanelor – implicații pentru pacea și securitatea internaționale”).
Potrivit MAE, cei doi oficiali au abordat problematica schimbărilor climatice și a consecințelor acestora, inclusiv riscurile generate de creșterea nivelului mărilor și oceanelor, pe care demnitarul român le-a prezentat Consiliului de Securitate, în cursul aceleiași zile.
„Secretarul General a arătat că apreciază în mod deosebit activitatea desfășurată de co-presedinții Grupului de Studiu privind creșterea nivelului marilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional și de Grup și a mulțumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru eforturile depuse în această calitate, inclusiv pentru soluțiile propuse în cadrul Comisiei de Drept Internațional, reiterate și în cadrul evenimentului găzduit azi de Consiliul de Securitate ONU”, a anunțat MAE.
Cei doi înalți oficiali au discutat despre evoluția situației din Ucraina, dar și despre Republica Moldova.
„Cei doi înalți oficiali au discutat totodată despre situația actuală din Republica Moldova, Secretarul General amintind vizita pe care a efectuat-o anul trecut la Chișinău. Șeful diplomației române a prezentat sprijinul multidimensional acordat de țara noastră pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova și pentru combaterea efectelor războiului împotriva Ucrainei. În acest context, ministrul român de externe a arătat declarațiile foarte recente ale Președintelui Republicii Moldova care s-a referit la planuri rusești de destabilizare a statului vecin trebuie tratate cu toată seriozitatea. A arătat că România a susținut, susține și va continua să susțină stabilitatea Republicii Moldova în mod concret și solidar, pe toate dimensiunile, inclusiv în actualul context, precum și integrarea sa în Uniunea Europeană. Cei doi înalți oficiali au făcut și un schimb de opinii privind perspectivele de soluționare a dosarului transnistrean”, a precizat MAE.
Demnitarii au mai abordat subiectele legate de refugiați și despre respectarea dreptului internațional.