UPDATE 19.02.2012 / 13.10
Ambasada Romaniei din Olanda depune o scrisoare de protest la Guvernul Olandei
Europarlamentarul Sebastian Bodu ne-a declarat ca, la scurt timp de la aparitia articolului din Jurnalul National, a reusit sa ia legatura cu Ambasada Romaniei din Olanda, prin intermediul ambasadorului Romaniei in Belgia.
"Nu a fost vorba, in niciun caz, de rea vointa, ci doar de faptul ca nu il cunosc, personal, pe noul ambasador roman din Olanda. Dar m-au contactat imediat si luni vor depune o scrisoare oficiala, in numele meu, la Guvernul Olandei"
Stirea initiala
Romancele vor trebui sa se multumeasca cu ghiocei si zambile de Martisor, daca boicotul propus de europarlamentarii PPE Sebastian Bodu si Jacek Saryusz-Wolski va fi urmat de 'mioritici'.
Bodu si Saryusz-Wolski le cer cetatenilor din cele 12 state care au aderat la UE din 2004 sa boicoteze toate produsele provenite din Olanda, ei apreciind ca acesta este raspunsul potrivit pentru extremismul promovat de Haga, informeaza Mediafax.
'Ne simtim profund lezati si chiar amenintati de atitudinea partidului olandez PVV, un sustinator al Guvernului actual. Premierul olandez a refuzat sa se dezica de site-ul anti-imigranti din Europa Centrala si de Est promovat de PVV si de politica acestui partid, in general', scriu cei doi eurodeputati.
Site-ul Partidului Libertatii (PVV) al lui Geert Wilders indeamna olandezii sa semnaleze "dificultati" pe care le intampina din cauza afluxului de imigranti din Europa de Est.
'Ai probleme cu persoane din Europa Centrala si de Est? Ti-ai pierdut locul de munca in fata unui polonez, bulgar, roman sau alt est-european? Vrem sa stim', afirma PVV pe pagina de primire a acestui site deschis miercuri. PVV, care sustine Guvernul de centru-dreapta al lui Mark Rutte in Parlament, unde are 24 de deputati din totalul de 150, este cunoscut ca fiind eurosceptic si critica virulent ajutoarele acordate Greciei.
Sebastian Bodu si Jacek Saryusz-Wolski considera ca Guvernul olandez trebuie sa primeasca un mesaj foarte clar din partea celor 100 de milioane de cetateni europeni care au exact aceleasi drepturi precum cei olandezi.
'Facem astfel apel la boicotarea tuturor produselor olandeze in toate cele 12 state ale UE devenite membre dupa 2004. Atunci cand diplomatia esueaza, este dreptul cetatenilor sa intervina in mod direct, prin mijloace democratice, precum dreptul consumatorului de a alege. Este nevoie sa dam un semnal unit Guvernului olandez si partidului radical caruia ii sunt tolerate actiunile extremiste. Trebuie sa aratam Olandei ca are nevoie de noi la fel de mult cum noi avem nevoie sa apartinem spatiului comunitar', se arata in scrisoarea celor doi, remisa, vineri, agentiei MEDIAFAX.
Ei incurajeaza cetatenii din Europa Centrala si de Est sa verifice intotdeauna provenienta produselor pe care le cumpara.
'Putem trai fara ele, mai ales ca altele, la fel de bune sunt disponibile oricand. Iata cateva din principalele produse olandeze pe care va invitam sa le ignorati pana cand acest partid va fi izolat politic: Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom si lista ramane deschisa. In acest fel poate reusim si o implicare a companiilor care produc si vand aceste produse in rezolvarea acestei probleme, implicare care ar fi trebuit, in mod normal, sa intervina de la primele derapaje', mai scriu cei doi eurodeputati.
Sebastian Bodu si Jacek Saryusz-Wolski apreciaza ca boicotul 'Va transmite un mesaj clar catre Guvernul sau ca nu suntem cetateni de mana a doua si, mai mult, ca noi contam. Daca olandezii nu ne vor pe noi, nici noi nu vrem produsele lor', mai scriu cei doi.
Bodu: 'Nu reusesc sa iau legatura cu Ambasada Romaniei din Olanda'
Contactat de Jurnalul National, Sebastian Bodu a declarat ca nu a luat legatura personal cu prim-ministrul Olandei, Mark Rutte. 'Nu am luat legatura cu Guvernul Olandei. Dar refuzul sau de alaltaieri, de a se dezice de site este inacceptabil pt un premier democrat. In plus, m-a enervat raspunsul arogant si deplasat, dar previzibil al lui Wilders la scrisoarea ambasadorilor. Incerc acum sa iau leg cu ambasada noastra, sa transmita apelul nostru de azi guvernului olandez, dar nu prea reusesc...'.
Precedentul 'Basescu'
Acesta nu este primul apel la boicotarea produselor olandeze. Presedintele Traian Basescu a facut cumparaturi, la inceputul lunii decembrie, intr-un supermarket din Bucuresti, declarand, la plecare, pentru RTV, ca a incercat sa evite sa cumpere zarzavaturi olandeze. Cateva zile mai tarziu, europarlamentarul olandez Esther de Lange (PPE) anunta ca le va oferi colegilor sai romani din cadrul PE cate un cos cu legume olandeze, ca raspuns la remarca presedintelui Traian Basescu in legatura cu zarzavaturile importate din aceasta tara.
In replica, Bodu declara pentru MEDIAFAX: 'Nu am primit nimic dar mi se pare ca este un gest populist si cabotin. Problema nu este daca presedintele cumpara sau nu produse olandeze. Problema este ca, in mod abuziv, Olanda ne blocheaza accesul la Spatiul Schengen. Eu prefer produsele romanesti, dar din alte motive. Daca ar fi dupa mine, as da un semnal de boicotare a tuturor produselor olandeze, dar pana la urma fiecare are dreptul de a cumpara produse de oriunde. Ideea este insa ca gestul mi se pare ridicol'.