x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BOR: Poziția Patriarhiei a fost și rămâne favorabilă vaccinării

BOR: Poziția Patriarhiei a fost și rămâne favorabilă vaccinării

18 Dec 2020   •   13:58
BOR: Poziția Patriarhiei a fost și rămâne favorabilă vaccinării

Poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne favorabilă vaccinării, cu necesitatea respectării principiilor etice: consimțământul persoanei, descrierea clară a beneficiilor și riscurilor și asumarea responsabilității în cazul în care are efecte adverse, se arată într-un comunicat al BOR.

Reprezentanții Patriarhiei susțin, într-un comunicat remis vineri presei, că pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19 este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație.

„Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanților Patriarhiei, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

„Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”, se mai arată în comunicat.

 

×
Subiecte în articol: bor vaccinare