x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borbely Ferenc isi recunoaste vina

Borbely Ferenc isi recunoaste vina

08 Feb 2005   •   00:00

Pe frontiera de Vest a Romaniei, comertul in valuta se practica pe scara larga. O reglementare a Bancii Nationale a Romaniei arata ca se poate incasa valuta doar de la cetatenii straini (nerezidenti).

EDUARD PASCU

Patronul firmei Fayr Coop SRL Varsand - cel care a fost acuzat in luna ianuarie a.c. de evaziune fiscala de catre Garda Finaciara si Serviciul de Investigatii Fiscale Arad - , Borbely Ferenc, sustine ca in apropierea frontierei toata lumea vinde pe valuta numai ca el achita in mod corect obligatiile fiscale.

PRECIZARE. "Suntem printre primii cinci contribuabili din judetul Arad, iar anul trecut impozitele noastre au trecut suta de miliarde de lei, pentru ca vindem marfuri cu fiscalitate ridicata. Primul gest al inspectorilor a fost ruperea benzii ungare de control, verificarea situatiei prezente la momentul X si ridicarea banilor. Indexul pompelor a fost citit abia dupa o ora si 17 minute. Pe pompe este instalat un aparat de fabricatie maghiara care furnizeaza angajatului doar date informative pentru ca acesta sa nu se deplaseze la pompa pentru citirea contorului. Pe banda eliberata de acest aparat nu exista cod fiscal, numar ori stampila, iar acest bon nu este dat cumparatorului. Eliberam doar bonurile fiscale de la casa de marcat romaneasca. Purtatorul de cuvant al BNR a afirmat ca nu s-a eliberat vreo autorizatie care sa legalizeze valuta ca moneda de plata, dar, conform Monitorului Oficial nr. 117/10.02.2004, daca un calator face cumparaturile si nu are asupra sa lei, poate fi acceptata si plata in valuta. Noi nu am acceptat valuta decat ocazional, de la cetatenii straini. Agentii de control ar trebui sa caute realii evazionisti, dar adevaratul vinovat sunt eu pentru ca ar fi trebuit sa analizez mai in amanunt perspectivele pe care le are un mic investitor strain (nu numai maghiar!) in Romania", a conchis Borbely Ferenc, asociat unic al SC Fayr Coop SRL - Varsand.

×
Subiecte în articol: observator