x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Botiş a vrut să treacă Legea pensiilor pe şest, prin Parlament

Botiş a vrut să treacă Legea pensiilor pe şest, prin Parlament

de Monica Iordache Apostol    |    06 Sep 2010   •   00:00
Botiş a vrut să treacă Legea pensiilor pe şest, prin Parlament
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi-a început cu stângul mandatul guvernamental, provocând un scandal în Camera Deputaţilor. Botiş, care este şi vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru Muncă şi Protecţie Socială, este acuzat de Opoziţie că a convocat luni ilegal şedinţa Comisiei pentru a trece pe şest proiectul legii privind sistemul unitar de pensii.



Mai exact, întrucât preşedintele Comisiei, liberalul Victor Dobre, este plecat din ţară, Botiş a făcut o adresă către Roberta Anastase în care îi cere să i se permită să convoace şedinţa comisiei într-o zi în care nu este program de lucru în comisiile permanente, adică luni. Roberta Anastase i-a permis, cu condiţia aprobării "ulterioare" a Biroului Permament al Camerei Deputaţilor, dar la Comisie a început scandalul. Botiş i se adresase Robertei Anastase, în calitate de ministru al Muncii, ceea ce este absurd, căci un ministru nu poate stabili programul parlamentarilor. Gestul lui Botiş i-a enervat pe pesedişti şi liberali, care au anunţat că nu participă la şedinţă şi, în consecinţă, noul ministru n-a avut cvorum la şedinţa de comisie pe care voia s-o şi conducă.

Când a văzut că izbucneşte scandalul, Botiş le-a spus colegilor că vrea de fapt să-şi prezinte priorităţile în calitate de ministru, dar n-a reuşit să-i domolească. Cearta s-a prelungit în plenul Camerei Deputaţilor, unde liberalii au scos fiţuica lui Botiş adresată Robertei Anastase şi l-au acuzat pe noul ministru că voia să scadă valoarea punctului de pensie pentru anul viitor fără să se prindă Opoziţia. "Este inadmisibil ce se întâmplă, este o presiune a majorităţii ca să treacă legea pensiilor şi să ia din banii pensionarilor. Nu are nici un fel de aprobare pentru a se desfăşura această şedinţă a Comisiei de muncă, ea este programată mâine după amiază şi poimâine după-amiază", a comentat deputatul PSD Ioan Cindrea. Deputatul PNL Cristina Pocora, care avea în mână o copie a cererii înaintate de Botiş Robertei Anastase, a declarat că ministrul Muncii şi-a început mandatul minţind. "Practic a convocat neregulamentar Comisia de muncă, dorind să se discute, conform hârtiei pe care domnia sa a semnat-o în afara regulamentului, proiectul Legii pensiilor. Când a văzut că nu are cvorum şi când şi-a dat seama că a încălcat grosolan Regulamentul, a spus că a venit în faţa Comisiei doar ca să ne informeze asupra proiectelor sale de viitor", a explicat Pocora. Discuţiile anterioare din Comisia de muncă se opriseră la articolul 102 al proiectului de lege, care arată modalitatea de stabilire a valorii punctului de pensie, şi ele urmează să fie continuate azi.

×
Subiecte în articol: observator