Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a negat informaţia potrivit căreia ar urma să demisioneze. „Nu era vorba despre nici o demisie. Am avut o convorbire privată cu cineva”, le-a declarat Botiş jurnaliştilor. "Voi aţi înregistrat o convorbire privată, nu a fost vorba de nicio demisie, am vorbit cu cineva", a spus ministrul Ioan Botiş la plecarea de la Ministerul Muncii spre Palatul Victoria, unde va începe şedinţa Guvernului.
Întrebat dacă a discutat cu unul dintre subalternii săi atunci când ar fi vorbit de o demisie, ministrul Muncii a spus din nou că a vorbit "cu cineva" şi a subliniat că a fost o discuţie privată.
Ministrul Muncii a fost prezent, astăzi, la Comisia de muncă a Camerei, de unde a ieşit de mai multe ori, în timpul dezbaterilor, vizibil nervos şi vorbind la telefon.
În timp ce deputaţii dezbăteau un proiect de lege iniţiat de Guvern care prevedea ca ajutoarele sociale să nu mai fie acordate de primari, Botiş a ieşit de la lucrări vorbind la telefon şi cerându-i un tabel interlocutorului său.
După ce a revenit în sala de şedinţe a Comisiei, la puţin timp, Botiş a plecat din nou de la şedinţă în timp ce vorbea tot la telefon despre "o demisie", neînţelegându-se dacă el şi-ar da demisia sau dacă îi cerea acest lucru celui cu care vorbea la telefon.
Această discuţie, în care nu s-a înţeles dacă Botiş a spus: "Dacă până la 12.00 nu e gata, vii cu demisia la 12.00" sau "Dacă până la 12.00 nu e gata, vin cu demisia la 12.00", a fost interpretată drept o ameninţare a ministrului cu propria demisie, speculaţie alimentată de faptul că în timpul discuţiilor privind legile cu impact social şi pe fondul opoziţiei UDMR acesta ar fi invocat posibilitatea demisiei sale.
Ioan Botiş a ieşit din sală şi, fără a-i anunţa pe deputaţii din comisie, a plecat spre unul din lifturile Parlamentului şi nu a mai revenit la reuniunea deputaţilor din Comisia de muncă.
Dacă Botiş susţine că a fost o discuţie privată şi nici nu se pune problema de vreo demisie, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu şi vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, susţin că este vorba despre demisia şefului ANPS.
"A fost vorba despre o discuţie cu preşedintele de la Prestări de Servicii, care a avut o lucrare de făcut şi nu ştiu dacă a făcut o lucrare calitativ sau nu şi a spus: 'ori lucrarea, ori demisie'. Dar nu demisia ministrului Muncii. (...) Nu a fost vorba de demisia domnului Botiş", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Finanţelor.
Cât priveşte măsura privind indemnizaţia pentru creşterea copilului şi concediul maternal, ministrul Ialomiţianu a precizat că încă se mai discută pe acest subiect.
"Există toată disponibilitatea pentru a se discuta (despre indemnizaţia pentru mama - n.r.), deşi în Guvern, când s-a luat decizia, a existat consens, dar există disponibilitatea discuţiilor", a spus Ialomiţianu.
Şi vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a precizat că ministrul Muncii, Ioan Botiş, nu intenţionează să demisioneze, ci i-a cerut demisia şefului Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale, iar presa a înţeles greşit că ar fi vorba despre propria demisie.
"Botiş vorbea la telefon cu şeful Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale căruia i-a cerut să-i prezinte demisia până la 12.00, iar presa a înţeles greşit că el este cel care vrea să demisioneze. Nu este adevărat. A cerut demisia unui subaltern. Nici vorbă să demisioneze el", a declarat Ioan Oltean.
Alexandru, ANPS: Botiş mi-a cerut o situaţie şi mi-a spus că, dacă nu e gata, să îmi dau demisia
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale (ANPS), Viorel Alexandru, a confirmat, miercuri, că ministrul Botiş a vorbit cu el la telefon şi că i-a cerut să îşi dea demisia dacă până la ora 12.00 nu îi prezintă o listă cu bugetarii care primesc indemnizaţie de creştere a copilului.
"Ministrul mi-a cerut o situaţie cu beneficiarii bugetari care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului, iar eu nu am reuşit să o finalizez în timp util. Domnul ministru este mai categoric şi mi-a spus că dacă până la ora 12.00 nu are situaţia, aşteaptă demisia mea", a spus Viorel Alexandru, potrivit Mediafax.
El a adăugat că şi la acestă oră se lucrează la documentul cerut de ministrul Muncii, explicând că trebuie adunate informaţii din fiecare judeţ, că este vorba de cazuri nominale, iar centralizarea lor durează.
Preşedintele ANPS a precizat că nu ştie dacă va finaliza astăzi situaţia cerută de ministrul Ioan Botiş, iar în aceste condiţii probabil că va trebui să îşi prezinte demisia.