x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BP reconvocat, Anastase şi reprezentanţii PDL au refuzat să se prezinte

BP reconvocat, Anastase şi reprezentanţii PDL au refuzat să se prezinte

21 Iun 2010   •   00:00

Şedinţa Biroului Permanent al Camerei nu a fost reconvocată, luni, ca urmare a solicitării reprezentanţilor PSD şi PNL, deoarece preşedintele acestui for legislativ, Roberta Anastase, şi membrii PDL din BP nu s-au prezentat la sala de şedinţă.

După ce au aşteptat un sfert de oră, cei şapte reprezentanţi ai PSD şi PNL au contestat modul în care Anastase şi democrat-liberalii conduc lucrările Biroului şi ale plenului.

"Suntem aici şapte membri ai Biroului Permanent al Camerei, o majoritate care a solicitat convocarea Biroului Permanent, această convocare nu a fost pusă în aplicare de către secretarul general al Camerei. Suntem extrem de nemulţumiţi de felul în care este condus Biroul Permanent, de felul în care este condusă Camerea Deputaţilor, de jignirile permanente pe care le primim din partea doamnei Roberta Anastase care încearcă să asigure, atunci când nu poate să conducă singură şedinţele Camerei, utilizarea unei singure persoane ca instrument de conducere, pe domnul Oltean", a susţinut vicepreşedintele Camerei Adrian Năstase.

El a precizat că există patru vicepreşedinţi, reprezentanţi ai grupurilor parlamentare, şi, conform Regulamentului Camerei, conducerea şedinţelor ar trebui să se realizeze în baza Regulemntului şi în baza deciziei Biroului Permanent prin rotaţie şi în ordine alfabetică.

"Este ceea ce am cerut să se întâmple, iar doamna Roberta Anastase a spus că nu poate să facă acest lucru, vorbind despre mine spre exemplu, spunând că nu poate să aibă încredere că am calificarea necesară pentru a conduce o astfel de şedinţă, în esenţă. Deci, nu ştiu dacă este vorba despre simţul umorului, dacă cineva care a condus patru ani Camera Deputaţilor, a fost 4 ani vicepreşedinte al Camerei, şi considerând că nu mi-am făcut pregătirea prealabilă conducând şedinţele de întrebări şi interpelări, ceea ce de altfel nici nu mi s-a solicitat şi că din acest motiv singurul care poate conduce şedinţele prin rotaţie e domnul Oltean", a spus Năstase.

Social-democratul a precizat că "acest lucru a devenit intolerabil", deoarece democrat-liberalii "au venit cu o modificare de Regulament din nou", invocând "schimbarea regulilor în timpul jocului", deşi Regulamentul este foarte clar, iar prin articolul 32 prevede conducerea prin rotaţie a lucrărilor Camerei.

"Considerăm intolerabil această conduită, considerăm că este inadmisibil ceea ce face în acest moment conducerea Camerei şi până la urmă echipa PDL. De aceea, sigur vom lua măsurile necesare, avem posibilitatea de a convoca Biroul Permanent prin majoritatea pe care o reprezentăm şi, de aceea, vom încerca în perioada următoare să avem o conducere mai bună a Camerei, în condiţiile în care în momentul acesta în mod evident felul în care Roberta Anastase se comportă şi în Biroul Camerei, şi în plen ne deranjează profund sub aspectul cutumelor, al conduitei", a mai spus Năstase.

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Ludovic Orban (PNL) a precizat că, "sub conducerea Robertei Anastase, Camera Deputaţilor, în loc să devină locul în care este apărată democraţia, locul în care se respectă Constituţia, procedurile legale şi cele regulamentare, a devenit o anexă a Palatului Cotroceni, deputaţii aleşi în funcţii, în special parlamentarii opoziţiei, devenind pur şi simplu spectatori pasivi la abuzuri grosolane şi la încălcări ale normelor fireşti de cooperare la nivel parlamentar din orice democraţie europeană".

"Întârzieri de ordinul orelor, voturi în care este evident că se deformează realitatea din sală umflându-se numărul de parlamentari existenţi în sală, părăsirea conducerii şedinţelor atunci când nu îi convin doamnei Anastase sau domnului Oltean toate procedurile regulamentare şi constituţionale, încălcarea Constituţiei etc. Nu mai putem tolera un astfel de comportament, iar ceea ce a început azi (luni - n.r.) e de fapt o formă clară a opoziţiei parlamentare de a transmite puterii că în acest fel nu se mai poate continua şi că nu mai putem accepta ca această instituţie fundamentală a României să fie condusă de la Palatul Cotroceni şi să fie condusă aşa cum e condus PDL, fără nicio regulă sau interes faţă de problemele oamenilor", a adăugat Orban.

×
Subiecte în articol: observator