x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucureşti: Durerea se transformă în revoltă de stradă

Bucureşti: Durerea se transformă în revoltă de stradă

04 Noi 2015   •   07:34
Bucureşti: Durerea se transformă în revoltă de stradă
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Mii de oameni au ocupat, ieri, centrul Capitalei în semn de protest față de nepăsarea autorităților, considerată a fi cauza principală pentru care tragedii precum cea de săptămâna trecută, din Colectiv, sunt posibile. Oamenii au cerut demisiile ministrului Gabriel Oprea și a primarului Cristian Popescu Piedone.

Un număr impresionant de oameni se adunase deja la Universitate la ora 18:00, ora planificată pentru începutul protestului. Esplanada Teatrului Național era plină, la fel și împrejurimile Fântânei de la Facultatea de Arhitectură în timp ce trenurile metroului, pline până la refuz, continuau să aducă în Piață protestatari. Majoritatea covârșitoare a celor veniți la miting era formată din tineri. Mulți  studenți, chiar și elevi de liceu. În mijlocul mulțimii puteai vedea cruci, steaguri tricolore cu o gaură decupată în mijloc, ca la Revoluție sau pancarte cu mesaje precum: "Toate partidele, aceeași mizerie" sau "Piedone, demisia". Mai multe persoane dădeau tonul scandărilor la portavoce: "Asasini, asasini", "Vrem dreptate", "La pușcărie". Mesajele aveau ținte clare - primarul Cristian Popescu Piedone și ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a căror demisie a fost cerută insistent de cei ce scandau. La jumătate de oră după ce începuse protestul, tinerii au ocupat bulevardul Magheru, acțiune întâmpinată de toată lumea cu urale. Coloana s-a deplasat apoi spre Guvern, unde protestul a continuat. Numărul jandarmilor prezenți  la eveniment a fost destul de mic, prezența a acestora fiind, de la început, foarte discretă.

Protestul de ieri a fost inițiat și promovat pe rețelele de socializare. Cei care au cerut ieșirea în stradă şi-au motivat decizia reclamând nepăsarea autorităților statului și amploarea corupției care, în cazul incendiului de la Colectiv, ar fi devenit criminală.

×