x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bugetarii vor primi toţi banii până în noiembrie

Bugetarii vor primi toţi banii până în noiembrie

de Daniela Ivan    |    07 Mai 2012   •   20:15
Bugetarii vor primi toţi banii până în noiembrie

Bugetarii vor primi din iunie o majorare de 8%, iar restul, pana la 15%, in octombrie sau in noiembrie, a declarat premierul desemnat Victor Ponta dupa intrevederea cu delegatia FMI, BM si CE. Si ministrul de Finante, Florin Georgescu, a spus ca va urma o alta crestere salariala, care va fi stabilita dupa ce vine misiunea FMI, in iulie. “Atunci vom lua in discutie o a doua etapa de crestere salariala', a spus Georgescu. Acesta a mai precizat ca pensionarii vor primi inapoi, tot din iunie, in transe lunare, banii virati la asigurarile de sanatate, deoarece au fost identificate fondurile necesare. Florin Georgescu a mai spus ca Executivul va emite, pana la data de 25 mai, actul normativ ce permite cresterea veniturilor salariatilor bugetari si ale pensionarilor.

Premierul Victor Ponta a explicat ca restul de bani, de pana la 15%, pe care bugetarii trebuie sa-l primeasca va fi acordat in functie de rezultatele economice, dar cu siguranta in cursul anului 2012, in luna octombrie sau in luna noiembrie.

Deficit in limita a 2,25% din PIB

Premierul desemnat a precizat ca ministrul de Finante, Florin Georgescu, a negociat o tinta de deficit de 2,25% din PIB pentru 2012, adica o extensie de 0,35%. “Acest procent este mai mult decat suficient pentru a acoperi proiectele pe care guvernarea USL le considera esentiale, iar deficitul nu va depasi sub nici o forma procentul de 3% din PIB', a spus Ponta. Discutia cu delegatia FMI, BM si CE este una finala, iar acordul de principiu a fost finalizat si va fi discutat in prima sedinta de guvern, de dupa investirea Guvernului Ponta.

La randul sau, ministrul desemnat pentru Finante, Florin Georgescu, a precizat ca discutia cu delegatia FMI, BM, CE a cuprins elementele de principiu ale continuarii relatiilor bilaterale dintre Romania si organismele financiare internationale. Georgescu a spus ca noul Guvern va viza o ajustare ordonata in relatia cu organismele internationale, iar acordurile cu partenerii externi vor continua, cu respectarea stricta a prevederilor din acordurile negociate. “Vom face toate eforturile pentru a acoperi cat mai mult din solicitarile salariatilor si pensionarilor, detaliile vor fi stabilite cand Guvernul Ponta va fi unul legitim, votat de Parlament', a spus Georgescu.

FMI s-a intalnit cu deputatii din Comisia de buget

Ieri, misiunea Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a continuat discutiile cu deputatii din Comisia buget, finante si banci pe marginea unor subiecte privind memorandumul de politici macroeconomice din cadrul acordului stand-by de tip preventiv semnat de autoritatile romane cu FMI. “Este foarte important pentru noi sa urmarim evolutiile din Parlament si subiectele discutate aici', a declarat Jeffrey Franks in deschiderea intalnirii. De asemenea, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Nicolae Idu, a spus ca sprijinul Parlamentului pentru Guvern “este un semnal foarte bun in ceea ce priveste continuarea programului cu FMI'.

La discutie a participat si viitorul sef al misiunii pentru Romania, olandezul Erik de Vrijer, si reprezentantul rezident al Fondului la Bucuresti, Tonny Libek.

×