x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bulgaria, avertizată de UE pentru mediu

Bulgaria, avertizată de UE pentru mediu

de Alexandru Nastase    |    13 Sep 2007   •   00:00
Bulgaria, avertizată de UE pentru mediu

La jumătate de an de la integrarea in Uniunea Europeană, Bulgaria are probleme din cauza neaplicării reglementărilor din
domeniul mediului. Ţara vecină a primit deja două avertismente din partea oficialilor europeni.



La jumătate de an de la integrarea in Uniunea Europeană, Bulgaria are probleme din cauza neaplicării reglementărilor din
domeniul mediului. Ţara vecină a primit deja două avertismente din partea oficialilor europeni.

Comisia Europeană a trimis Sofiei avertismentul scris, atenţionănd Bulgaria despre două cazuri de transpunere necorespunzătoare a legislaţiei comunitare in cea naţionale. Primul caz se referă la Directiva privind conservarea habitatelor naturale de floră şi faună sălbatică, iar in cel de-al doilea este vorba despre Directiva Păsări. Comisarul european pentru probleme de mediu, Stavros Dimas, a declarat: "Bogăţia şi valoarea biodiversităţii din Bulgaria nu trebuie puse in pericol. Sofia trebuie să transpună căt mai repede şi in totalitate directivele europene in legislaţia bulgară, astfel incăt flora şi fauna din această ţară să fie protejate".


PROTECŢIE INEFICIENTĂ. După verificarea documentaţiei trimise de Bulgaria, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că vecinii noştri de la sud de Dunăre au probleme serioase in ceea ce priveşte implementarea Directivei privind conservarea habitatelor naturale de floră şi faună. In ceea ce priveşte această directivă, statele-membre ale Uniunii Europene trebuie să desemneze zonele protejate de pe teritoriile lor, pentru ca acestea să fie inscrise in lanţul NATURA 2000, reţeaua europeană de arii protejate. Responsabilii de la Bruxelles au descoperit că Bulgaria are probleme severe la acest capitol. Comisia reproşează Sofiei că in legea bulgară de transpunere a Directivei nu există nici măcar definirea termenilor "sit", "habitat" şi "specie". Mai mult, CE remarcă lipsa oricăror proceduri care să poată reglementa situaţia in cazurile in care in siturile NATURA 2000 există proiecte cu impact asupra mediului.


Al doilea avertisment a fost formulat in cazul Directivei Păsări. In acest caz, legislaţia din Bulgaria nu conţine măsuri specifice de protecţie şi conservare pentru speciile de păsări. Comisia este indreptăţită să se folosească de reglementările Tratatului pentru a impune Bulgariei să ia măsurile care se cuvin. Altfel, Sofia riscă ca Bruxelles-ul să iniţieze procedurile de infringement.


Procesul legislativ

Articolul 226 din Tratat dă Comisiei dreptul de a acţiona pe căi legale impotriva statelor membre care nu işi respectă obligaţiile. In cazul in care Comisia consideră că se impune declanşarea procedurii de infringement, adresează statului acuzat un document intitulat "Letter of Formal Notice", ca prim avertisment scris, cerănd prin acesta remedierea situaţiei pănă la un termen dat, de obicei două luni. In lipsa unui răspuns din partea statului vizat, Comisia poate să transmită şi un al doilea document, "Reasoned Opinion" (cel din urmă document in scris). Actul prezintă motivele pentru care CE consideră că trebuie declanşată procedura de infringement, iar statul vizat are două luni la dispoziţie. Dacă ţara nu răspunde acestui document, Comisia poate decide să prezinte cazul in faţa Curţii de Justiţie, care poate obliga Bulgaria să se conformeze legilslaţiei europene şi prevede şi sancţiunile pe care Sofia trebuie să le suporte. Romănia nu a primit pănă acum nici un avertisment scris din partea Comisiei Europene in ceea ce priveşte transpunerea legislaţiei de mediu.

×
Subiecte în articol: verde! bulgaria