x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BUNURI CEAUŞESCU/Revendicare câştigată

BUNURI CEAUŞESCU/Revendicare câştigată

de Miruna Pasa Petru    |    18 Dec 2008   •   00:00

Moştenitorii familiei Ceauşescu au câştigat ieri încă un proces de restituire a bunurilor confiscate în urmă cu 19 ani.



În baza unei decizii definitive şi irevocabile, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) este obligat să restituie mai multe opere de artă ce au aparţinut mezinului familiei Ceauşescu, Nicu. Potrivit avocatului Radu Antal, decizia instanţei este executorie de îndată, motiv pentru care instituţia de cultură va fi somată, imediat după Sărbătorile de iarnă, să înapoieze obiectele de artă confiscate după Revoluţia din 1989. Este vorba despre două gravuri semnate de artistul spaniol Francisco de Goya, despre 15 picturi ale artiştilor români Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Nicolae Dărăscu, Dumitru Ghiaţă, Alexandru Ciucurencu şi Ion Popescu-Negreni şi despre mai multe obiecte de argint şi porţelan.
Soluţia în procesul de revendicare a fost influenţată în mod decisiv de o hotărâre penală pronunţată în anul 2006. Atunci justiţia a stabilit că toate bunurile confiscate de procurori de la Nicu şi Valentin Ceauşescu trebuie restituite, pentru că cei doi nu s-au făcut vinovaţi de comiterea infracţiunilor pentru care au fost traşi la răspundere.
În acest moment, doar un proces de revendicare, cel al lui Valentin Ceauşescu, se mai află încă pe rolul instanţelor. Dosarul a fost recent trimis spre rejudecare de instanţa supremă.

×
Subiecte în articol: observator