x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bursa rezista in babilonia fiscala

Bursa rezista in babilonia fiscala

02 Iun 2005   •   00:00

Ieri, in ciuda derutei privind aplicarea noilor impozite pe castigurile din tranzactiile cu actiuni, evolutia indicilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a fost echilibrata, cu modificari nesemnificative.

Indicele BET, care urmareste preturile actiunilor celor mai atractive 10 companii cotate la BVB, a crescut cu 0,18%, cresterea indicelui BET - C al tuturor actiunilor (exclusiv SIF-urile) fiind cu 3 sutimi de procent mai mica. Indicele SIF-urilor, BET - FI, a scazut, dar cu numai 0,13%. Valoarea tranzactiilor este specifica perioadei de corectie a cresterilor masive de la inceputul anului.

PARERE. "Efectele noii politici fiscale asupra pietei s-au consumat deja", explica Stere Farmache. "Cred ca mai importanta decat impozitarea castigurilor din tranzactii ramane performanta economica a unei companii emitente de actiuni. Altfel, efectele respective sunt supralicitate", a completat Farmache.

INADVERTENTE. De la 1 iunie, ar fi trebuit sa intre in vigoare noul Cod Fiscal aprobat de Parlament, care prevede cresterea impozitului pe castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital de la 1% la 10%, in cazul vanzarii actiunilor achizitionate dupa 1 iunie. Pentru cele cumparate anterior impozitul ramane de 1%.

Noul Cod Fiscal a suferit modificari prin nu mai putin de patru ordonante de urgenta, de ultima dintre ele fiind nevoie pentru a amana termenele de aplicare a prevederilor care aveau ca termen 1 iunie, deoarece, potrivit Constitutiei, legea intra in vigoare la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial, adica pe 4 iunie. Astfel ca pana la aceasta data ramane valabila cota de 1%. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: observator