x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAB scade la 200.000 de euro, de la un milion, daunele CNADNR pentru tânăra care şi-a pierdut o mână

CAB scade la 200.000 de euro, de la un milion, daunele CNADNR pentru tânăra care şi-a pierdut o mână

de Mediafax    |    27 Noi 2013   •   17:05
CAB scade la 200.000 de euro, de la un milion, daunele CNADNR pentru tânăra care şi-a pierdut o mână

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a stabilit, miercuri, la 200.000 de euro daunele morale pe care CNADNR trebuie să le plătească tinerei care şi-a pierdut mâna dreaptă într-un accident rutier, după ce Tribunalul Capitalei a decis ca ea să primească un milion de euro.

Decizia Curţii de Apel nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

Georgiana Elena Ghegeliu a dat în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov în aprilie 2012, la Tribunalul Bucureşti (TB), după ce şi-a pierdut mâna dreaptă în urma unui accident rutier petrecut în 2006.

Instanţa a admis cererea tinerei, în aprilie 2013, şi a obligat CNADNR să îi plătească daune morale de un milion de euro, echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii.

CNADNR solicitase judecătorilor TB respingerea cererii, invocând prescrierea dreptului la acţiune. Instanţa a respins însă cererea CNADNR pe motiv că este neîntemeiată şi i-a dat câştig de cauză tinerei.

Decizia a fost contestată cu apel de CNADNR, la Curtea de Apel Bucureşti.

Consilierul CNADNR prezent la şedinţa de judecată a arătat, la Curtea de Apel, că decizia Tribunalului Bucureşti în acest caz este nelegală şi netemeinică, pentru că a intervenit termenul de prescripţie specială. Acesta a cerut admiterea apelului formulat de instituţie şi, pe fond, respingerea acţiunii prin care tânăra a cerut daune morale.

Reprezentantul CNADNR a mai arătat că, în cazul în care instanţa va considera că acţiunea a fost formulată în termenul legal, să dispună diminuarea cuantumului daunelor stabilit de Tribunalul Bucureşti.

La rândul său, avocatul Georgianei Ghegeliu le-a spus judecătorilor că Tribunalul Bucureşti a luat o decizie corectă în raport cu situaţia de fapt prezentată şi că a existat o culpă a CNADNR.

Avocatul Viorel Pîslaru a arătat în faţa judecătorilor că CNADNR nu a prezentat în motivele sale de apel niciun argument pentru care ar trebui scăzut cuantumul sumei de un milion de euro şi că nu a cerut acest lucru.

"Niciun motiv de apel nu critică suma de un milion de euro. Nu există niciun motiv privind această daună, iar ea trebuie să rămână de un milion de euro. Categoric a existat o culpă a CNADNR, iar simplul fapt că s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală prin prisma articolului 19 indice 1 nu echivalează cu lipsa de vinovăţie. În materie civilă, ei trebuie să plătească", a spus avocatul Pîslaru.

Accidentul în urma căruia Georgiana Elena Ghegeliu şi-a pierdut mâna dreaptă a avut loc în 2006, în timp ce aceasta mergea, împreună cu prietenul ei, spre Braşov. Acesta a tras de volan spre dreapta, pentru a evita o altă maşină care intrase pe sensul lor de mers. Autoturismul în care se aflau cei doi a lovit un parapet metalic de pe marginea drumului, un fragment din acesta a străpuns portiera dreaptă a maşinii şi i-a intrat tinerei în mână. Aceasta a fost dusă atunci la spital, unde i-a fost amputat braţul drept.

Poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov au început atunci cercetările în acest caz. Ulterior, anchetatorii au stabilit că de vină pentru producerea accidentului ar fi administratorul drumului, care nu a reparat elementele de siguranţă a traficului rutier montate pe acel drum, pe partea dreaptă a sensului de mers spre Braşov.

×