x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cacealmaua lui Băsescu: ar fi turnat la Securitate din „obligație militară”

Cacealmaua lui Băsescu: ar fi turnat la Securitate din „obligație militară”

14 Sep 2021   •   15:18
Cacealmaua lui Băsescu: ar fi turnat la Securitate din „obligație militară”

„Obligația militară” l-ar fi împins pe Traian Băsescu în brațele Securității. Aceasta a fost varianta sa în fața judecătorilor, cărora le-a spus că „obligația militară” l-a constrâns pe fostul președinte să colaboreze cu Securitatea în perioada în care studia la Institutul de Marină.

Explicația lui Traian Băsescu a fost demontată de CNSAS, care a arătat instanței că marea majoritate a colegilor fostului președinte nu au colaborat cu Securitatea.

CNSAS a constatat însă că „doar o foarte mică parte a celor 161 de colegi de an ai dlui Băsescu Traian, absolvenți ai Institutului în promoția 1976, au fost la rândul lor colaboratori ai organelor de contrainformații militare, majoritatea covârșitoare a acestora neavând această calitate”. CNSAS a transmis instanței „Registrul jurnal cu rețeaua informativă a UM02150 Mangalia”, din consultarea căruia rezultă că odată cu Băsescu Traian au mai fost înregistrați în calitate de informatori ai ofițerului de contrainformații militare al Institutului de Marină (lt. col. Tudor Gheorghe) doar 9 „elevi ai școlii militare”. Aceste informații au fost dezvăluite de Grupul de Investigații Politice.

Traian Băsescu spusese în fața judecătorilor Curții de Apel că „în calitate de elev sergent în relația cu lt. col. Tudor (ofițerul de Securitate care se ocupa de supravegherea informativă a Institutului de Marină, n.n.) comportamentul meu nu putea fi decât cel stabilit prin jurământul militar”.

Instanța a constatat calitatea de colaborator al Securității ca politie politică în cazul lui Traian Băsescu, care a acționat contrar onoarei și demnității la care era obligat în calitate de militar.

×
Subiecte în articol: traian basescu