Aproximativ 10.000 de cadre didactice vor ieşi mâine în stradă, la Palatul Victoria, din partea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), în timp ce un alt miting de proporţii va fi organizat în paralel la Palatul Cotroceni, unde vor veni profesorii afiliaţi la Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi la Federaţia "Spiru Haret".
Marea durere a profesorilor este legată de scăderile salariale, de disponibilizările din sistem şi de miile de demisii din această vară sau cereri de concedii fără plată pe durata unui an, cauzate de scăderile salariale. FSLI arată că în 2010 au dispărut 15.000 de posturi, după ce în 2009 au fost reduse alte 17.000, iar aproximativ 2.000 de cadre didactice şi-au dat demisia sau au cerut concedii fără plată, această situaţie reprezentând un record al ultimilor ani. Potrivit secretarului general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, aproximativ 1.000 de cadre didactice au solicitat concedii fără plată la nivel naţional în această toamnă, pentru a putea pleca în străinătate "la cules de căpşuni", deoarece nu îşi mai pot permite un trai decent cu salarii de 500 sau 600 de lei, unii fiind nevoiţi să plătească şi naveta din aceşti bani.
În Capitală vor veni profesori din toate judeţele ţării pentru a protesta marţi, chiar de Ziua Mondială a Educaţiei, cerând condiţii mai bune de muncă, salarii decente pentru personalul din Educaţie, coeficienţi mai mari în grila din noua Lege de salarizare unitară şi majorarea salariului minim la 750 de lei. Sindicaliştii din Educaţie solicită şi adoptarea noii legi a educaţiei, după o dezbatere reală împreună cu sindicatele, în Parlament, nu prin asumarea răspunderii Guvernului, aşa cum a anunţat premierul Emil Boc. Legea este actualmente blocată în Comisia de învăţământ din Senat.
Începând de ieri a fost postată o petiţie pe site-ul FSLI, pe care ar trebui să o semneze toţi cei nemulţumiţi de actualul sistem de învăţământ.