x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Caldura, platita individual

Caldura, platita individual

21 Sep 2004   •   00:00

Din aceasta iarna, romanii vor putea beneficia de facturarea individuala a energiei termice. Metodologia poate fi insa aplicata numai pentru jumatate din imobilele racordate la sistemul centralizat, deoarece contractele individuale pot fi realizate doar in cazul blocurilor contorizate.

MONICA ANDREI

De astazi, administratorii blocurilor contorizate pot solicita furnizorului de energie termica facturarea individuala, termenul de solutionare fiind de 90 de zile.

"Facturarea individuala se adreseaza asociatiilor de proprietari care solicita furnizorului de energie termica acest lucru si se poate aplica numai in cazul blocurilor care au montate la bransament contoare de energie termica.

Se admite aplicarea metodologiei si in imobilele care au montate contoare pentru masurarea consumului de apa calda", a spus Ioan Radu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC).

GREU DE APLICAT.Primele contracte individuale vor fi incheiate cel mai devreme in luna decembrie si vor intra in vigoare din ianuarie, anul viitor. La prima vedere, procedeul de facturare este ideal pentru orice consumator, insa este foarte greu de pus in aplicare. Situatia nu este deloc incurajatoare atunci cand vine vorba de contorizare. La sfarsitul lunii august, doar 49 la suta din imobilele din tara, racordate la sistemul centralizat, erau contorizate pentru apa calda si caldura, iar in Bucuresti, 38 la suta. Potrivit legii, termenul pana la care trebuie sa fie finalizata contorizarea termica la nivel de bransament este 30 iunie 2006, iar cel privind contorizarea la nivel de apartament este 30 iunie 2007.

ACORD. Facturarea individuala se va face doar in conditiile in care toti locatarii unui bloc contorizat isi vor da acordul pentru acest lucru. Abia apoi asociatiile pot solicita furnizorilor de agent termic preluarea in facturare individuala. Sistemul se aplica si in blocurile contorizate in care sunt montate repartitoare de costuri - echipamente montate in fiecare apartament, pentru a monitoriza consumul de apa calda si caldura.

Daca in imobil exista repartitoare de costuri la bransament, citirea acestora intra in sarcina firmei care a montat echipamentul, pe cand citirea repartitoarelor din fiecare apartament va intra in sarcina furnizorului, potrivit metodologiei.

VERIFICARE. Actul normativ mai stipuleaza ca facturile se emit lunar, pentru fiecare proprietar de locuinta cu care s-a incheiat conventia de facturare individuala.

Aceasta va contine informatii care sa permita utilizatorului sa verifice corectitudinea sa: destinarul, data emiterii, termenul de plata scadent, perioada de facturare, semnificatia fiecarei obligatii de plata, consumul total inregistrat la contorul de bransament, suprafata totala echivalenta termic a blocului si a partilor comune, suprafata utila pentru care se repartizeaza consumul, numarul de persoane, tarifele aplicate, valoarea facturii.

PRETURI MAI MARI

Autoritatea nu va aproba nici o majorare de tarif la agentul termic, daca aceasta nu este bine fundamentata tehnic si economic. Ioan Radu a spus ca se asteapta sa primeasca multe solicitari de crestere a tarifului pentru energia termica, luand in calcul faptul ca din 2005 subventiile acordate de catre Guvern producatorilor se vor reduce cu 35 la suta. La Bucuresti, RADET a cerut deja o crestere de tarif la agentul termic de 12 la suta, cerere care insa nu a fost aprobata.
×
Subiecte în articol: observator