Din aceasta iarna, romanii vor putea beneficia de facturarea individuala a energiei termice. Metodologia poate fi insa aplicata numai pentru jumatate din imobilele racordate la sistemul centralizat, deoarece contractele individuale pot fi realizate doar in cazul blocurilor contorizate.
MONICA ANDREI
De astazi, administratorii blocurilor contorizate pot solicita furnizorului de energie termica facturarea individuala, termenul de solutionare fiind de 90 de zile.
"Facturarea individuala se adreseaza asociatiilor de proprietari care solicita furnizorului de energie termica acest lucru si se poate aplica numai in cazul blocurilor care au montate la bransament contoare de energie termica.
Se admite aplicarea metodologiei si in imobilele care au montate contoare pentru masurarea consumului de apa calda", a spus Ioan Radu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC).
GREU DE APLICAT.Primele contracte individuale vor fi incheiate cel mai devreme in luna decembrie si vor intra in vigoare din ianuarie, anul viitor. La prima vedere, procedeul de facturare este ideal pentru orice consumator, insa este foarte greu de pus in aplicare. Situatia nu este deloc incurajatoare atunci cand vine vorba de contorizare. La sfarsitul lunii august, doar 49 la suta din imobilele din tara, racordate la sistemul centralizat, erau contorizate pentru apa calda si caldura, iar in Bucuresti, 38 la suta. Potrivit legii, termenul pana la care trebuie sa fie finalizata contorizarea termica la nivel de bransament este 30 iunie 2006, iar cel privind contorizarea la nivel de apartament este 30 iunie 2007.
Citește pe Antena3.ro
PRETURI MAI MARI
Autoritatea nu va aproba nici o majorare de tarif la agentul termic, daca aceasta nu este bine fundamentata tehnic si economic. Ioan Radu a spus ca se asteapta sa primeasca multe solicitari de crestere a tarifului pentru energia termica, luand in calcul faptul ca din 2005 subventiile acordate de catre Guvern producatorilor se vor reduce cu 35 la suta. La Bucuresti, RADET a cerut deja o crestere de tarif la agentul termic de 12 la suta, cerere care insa nu a fost aprobata.