x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campanie împotriva ambroziei, cu ajutorul preoţilor, în Satu Mare

Campanie împotriva ambroziei, cu ajutorul preoţilor, în Satu Mare

11 Sep 2014   •   11:04
Campanie împotriva ambroziei, cu ajutorul preoţilor, în Satu Mare

Instituţia Prefectului şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare vor apela la preoţii din judeţ pentru a-i mobiliza pe oameni în campania de combatere a ambroziei, plantă care îmbolnăveşte tot mai multe persoane.

Ambrozia este o plantă invazivă al cărei polen produce boli precum rinita alergică, astmul bronşic sau conjunctivita.

Directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a declarat joi în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) că rezultatele campaniei începute cu primăriile din judeţ nu sunt conform aşteptărilor, doar patru dintre cele 65 de unităţi administrativ-teritoriale răspunzând pozitiv şi îndepărtând planta de pe terenurile aparţinând domeniului public.

"Din păcate, rezultatele nu sunt după aşteptări. Vom trimite din partea Instituţiei Prefectului şi APM-ului notificări la instituţiile de cult, să spună preoţii în biserică, lumea o să-i asculte. În afară de primăriile Halmeu, Turulung, Carei şi Tăşnad, nu au răspuns, în rest e plin de această plantă", a afirmat Elisabeta Bekessy.

Prefectul Eugeniu Avram este de părere că această metodă este foarte bună, din moment ce şi el apelează la preoţi pentru a anunţa zilele în care susţine audienţe în teritoriu.

CJSU a trimis săptămâna trecută adrese la autorităţile locale prin care solicita cosirea terenurilor, smulgerea plantelor, efectuarea de lucrări la sol sau erbicidarea pentru combaterea şi eliminarea plantei.

Elisabeta Bekessy a explicat că din 2010 trimite anual adrese la Ministerul Mediului pentru luarea unor măsuri la nivel naţional, dar încă nu a primit răspuns, cu toate că situaţia se agravează pe raza judeţelor Satu Mare, Maramureş, Bihor şi Timiş. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: ambrozia satu mare preoti