Dan Adamescu şi susţinătorii lui din politică au subjugat o importantă instituţie menită să controleze sănătatea sistemului financiar. Cutremurul de la ASF putea să perturbe şi piaţa bancară. A fost necesară intervenţia Guvernului şi a BNR pentru a insulariza gaura neagră formată de afacerile oneroase conduse de miliardarul Dan Adamescu în jurul companiei Astra Asigurări. Premierul Ponta a asemuit activitatea infracţională a grupului Adamescu cu un cancer: “în instituţiile care reglementau asigurări, pensii private şi piaţa de capital a existat un cancer, un cancer care s-a dezvoltat timp de şapte ani şi care a protejat afacerile ilegale ale unui grup condus de domnul Adamescu. Şi acel cancer a infestat şi politica şi numirile politice”.
Jurnalul Naţional a dezvăluit într-o serie de articole manevrele ilegale şi practicile abuzive derulate de Adamescu, legăturile acestuia cu regimul Băsescu Traian pe care l-a finanţat şi l-a susţinut mediatic. Pentru a ţine în funcţiune o maşină de propagandă pusă în slujba lui Băsescu, Adamescu a deturnat banii asiguraţilor de la Astra către România Liberă. Pentru protejarea fabricii de cash de la Astra Asigurări, Traian Băsescu a intervenit public în ancheta declanşată de ASF şi a ordonat arestări, a dat verdicte. Arestarea lui Dan Adamescu a fost precedată de sinuciderea propriului avocat, de falimentarea clubului de fotbal din Galaţi şi de organizarea unei reţele de corupere a judecătorilor şi specialişti în insolvenţă.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a ajuns să fie o instituţie independentă şi profesionistă, spune premierul Victor Ponta. Tot Ponta a făcut o comparaţie cu situaţia de dinainte de înfiinţarea ASF prin comasarea autorităţilor de supraveghere a asigurărilor (CSA), pieţei de capital (CNVM) şi a pensiilor private (CSSPP).
“În instituţiile care reglementau asigurări, pensii private şi piaţa de capital a existat un cancer, un cancer care s-a dezvoltat timp de şapte ani şi care a protejat afacerile ilegale ale unui grup condus de domnul Adamescu. şi acel cancer a infestat şi politica şi numirile politice.
Din fericire, (...) autorităţile statului au acţionat iar asta ne-a ajutat să curăţim şi partea politică. Cred că actuala conducere a ASF este o conducere nu doar independentă, nu doar profesionistă şi eficientă. Vă asigur că nu-i sună nimeni pentru domnul Adamescu cum se întâmpla înainte. şi îmi doresc ca lecţiile învăţate din trecut să aibă un rol foarte bun pentru prezent şi pentru viitor”, a declarat ieri premierul.
Scandalul Astra Asigurări
Pe 18 februarie 2014, fosta conducere a ASF lua a măsură fără precedent, care a zguduit piaţa asigurilor: Astra Asigurări, cea mai mare companie de pe piaţa de profil, intra în procedură de redresare financiară iar magnatul Dan Adamescu, acţionarul majoritar al companiei, era îndepărtat de la conducerea societăţii. KPMG a fost numită administrator special urmând a se ocupa de redresarea financiară a companiei.
Decizia a fost luată după ce s-au descoperit grave probleme financiare. Raportul ASF arată că în ultimii trei ani, Astra a acordat împrumuturi intragrup în valoare de 110 milioane lei, din care 102 milioane lei (peste 90%) au mers către Societatea Medien Holding, care deţine publicaţia România Liberă.
Astra nu a fost controlată aproape deloc de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) iar fostul şef al acestei instituţii, Daniel Tudor, a protejat-o. Măsura administrării speciale ar fi trebuit luată încă din 2013 de către CSA. Acelaşi control al ASF a arătat că 74.000 de dosare de daună erau avizate şi neplătite iar compania avea nevoie de o majorare de capital substanţială de 278,4 milioane de euro.
La scurt timp după decizia ASF, preşedintele Traian Băsescu a lansat un atac furibund la adresa instituţie. El a cerut Parlamentului să revoce “imediat" întreaga conducere a ASF pe care a catalogat-o despre “o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă”. În replică, conducerea ASF spunea că a primit avertismente din piaţa asigurărilor că, în cazul unor decizii dure la adresa Astra conducerea instituţiei va fi demisă.
Adamescu, arestat pentru mită
Imperiul lui Dan Adamescu a primit o grea lovitură. Adamescu a fost arestat în 6 iunie, printr-o decizie a Curţii de Apel fiind acuzat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă. În dosar este acuzat şi fiul acestuia Alexander Adamescu. Probele pentru arestarea lui Adamescu au fost oferite procurorilor DNA chiar de către avocatul lui Adamescu. George Claudiu Dumitru s-a sinucis după ce a furnizat anchetatorilor o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul sumelor date acestora pentru a soluţiona favorabil dosare privind insolvenţa unor firme ale lui Adamescu.