Căldura de ieri a "inroşit" liniile telefonice ale Serviciului de Ambulanţă al Capitalei. Peste 300 de bucureşteni au solicitat ajutor medical de urgenţă, majoritatea apelurilor vizănd stări de leşin, căderi de calciu, oscilaţii ale tensiunii arteriale sau colici abdominale.
Din cauza caniculei, un bărbat de 72 de ani a murit, la Judecătoria Sectorului 4, in timp ce altui bărbat i s-a făcut rău din cauza căldurii in aceeaşi clădire. Potrivit dr Lucia Oană, medic la Serviciul de Ambulanţă al Capitalei, o mare problemă o reprezintă folosirea incorectă a aparatelor de aer condiţionat care nu trebuie setate la temperaturi mai mici de 23 de grade Celsius. "Diferenţa mare de temperatură intre interior şi cea de afară este foarte periculoasă pentru organism, mergănd pănă la stop cardiorespirator", a declarat dr Oană.
IN ŢARĂ. Canicula a creat situaţii greu de depăşit şi in alte oraşe ale ţării. La Brăila au fost primite peste 250 de solicitări, deşi Serviciul de Ambulanţă are doar trei medici. Astfel, medicii fac apel ca persoanele vărstnice, copiii şi bolnavii cu afecţiuni cronice, in special cardiace şi respiratorii, să evite deplasările la miezul zilei şi in locurile aglomerate. Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, a solicitat tuturor autorităţilor de sănătate publică să colaboreze cu autorităţile locale şi să organizeze, acolo unde este necesar, puncte stradale pentru distribuirea apei către populaţiei şi pentru asigurarea asistenţei medicale.
RECORD DOBORĂT. Săptămăna aceasta va fi cea mai caldă de la inceputul anului. Ploile nu işi vor face simţită prezenţa, iar in momentul in care cerul se va innora, nu vor fi altceva decăt descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale văntului. In zona de cămpie, in Bărăgan, sudul Dobrogei şi Oltenia, vremea va fi caniculară. Meteorologii estimează ca s-ar putea inregistra peste 37°C, fiind posibil chiar să fie doborăt recordul de temperatură pentru luna iunie. Acesta a fost stabilit in 1938, atunci cănd la Oraviţa s-au inregistrat 42°C.
Comentariul specialistului
Pe parcursul acestei săptămăni, ploile aproape vor lipsi. Cănd se vor mai dezvolta nori, pot fi doar descărcări electrice şi intensificări de vănt de scurtă durată, chiar cu aspect de vijelie. Din punct de vedere termic, vremea va fi din ce in ce mai caldă, călduroasă chiar la orele amiezii şi caniculară indeosebi in zonele de cămpie. Vor fi posibile valori maxime de temperatură mai mari de 35-37 de grade, multe din aceste valori urmănd să se apropie de recordul de căldură al lunii iunie, record ce s-a inregistrat la data de 29 iunie 1938 la Oraviţa, unde au fost 42 de grade.meteorolog Romica Jurca
BUCUREŞTI
⢠max: 30°C⢠min: 16°C
⢠Azi (marţi): Vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla slab pănă la moderat.
⢠Măine (miercuri): Vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla slab pănă la moderat. Maxima: 35°C, iar minima: 19°C.
⢠Poimăine (joi): Vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, iar văntul
va sufla slab pănă la moderat. Maxima: 35°C, iar minima: 19°C.
PE LITORAL
⢠Azi (marţi): Vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, iar văntul vasufla slab pănă la moderat. Temperatura aerului: 29°C-22°C. Temperatura apei: 24°C-22°C.
⢠Măine (miercuri): Vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, iar văntul va
sufla slab pănă la moderat. Temperatura aerului: 30°C-19°C. Temperatura apei: 23°C-22°C.
⢠Poimăine (joi): Vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, iar văntul va
sufla slab pănă la moderat.Temperatura aerului: 29°C-19°C. Temperatura apei: 23°C-22°C.
LA MUNTE
⢠Azi (marţi): Cerul va fi variabil, cu unele innorări mai ales după-amiaza, cănd pe arii restrănse vor fi averse şi descărcări electrice. Văntul va sufla moderat, cu intensificări in zona inaltă.⢠Măine (miercuri): Cerul va fi variabil, cu innorări după-amiaza, cănd numai izolat vor fi ploi slabe, de scurtă durată şi descărcări electrice.
⢠Poimăine (joi): Cerul va fi variabil şi doar izolat vor cădea averse insoţite de descărcări electrice. Văntul va sufla slab pănă la moderat.