x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Capitala şi ţara, sub ape

Capitala şi ţara, sub ape

de Violeta Fotache    |    12 Iul 2009   •   00:00

Avertizările meteorologilor şi hidrologilor s-au confirmat în mai toată ţara, aproape 500 de gospodării din 12 judeţe fiind inundate în urma ploilor torenţiale de sâmbătă şi duminică.



Atenţionarea hidrologilor vizează 23 de judeţe şi este valabilă până astăzi la ora 10:00, cantităţile de precipitaţii putând ajunge pe alocuri la 50 litri/mp. Capitala a fost din nou sub ape, mai multe străzi fiind inundate, sistemul de canalizare dovedindu-se din nou ineficient în "lupta" cu ploaia torenţială.

Cele mai afectate zone au fost: cartierul Berceni, unde subsolul Spitalului Marie Curie a fost inundat, Olteniţei, Bulevardul Tineretului, Prelungirea Ferentari, Colentina şi Prelungirea Ghencea. Pentru evacuarea apei din zonele inundate ale Capitalei au fost organizate peste 60 de puncte de intervenţie. Ieri, între orele 2:30 şi 13:00, echipajele ISU au intervenit în 162 de cazuri pentru a îndepărta apa de pe străzi şi din case, subsoluri şi curţi.

BILANŢ PROVIZORIU
În ţară, echipajele de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit cu 76 de autospeciale şi 48 de motopompe pentru evacuarea apei. Conform unui bilanţ provizoriu, în urma ploilor de sâmbătă şi duminică au fost afectate de inundaţii peste 600 de gospodării, două spaţii comerciale, subsolurile a şase instituţii şi mai multe străzi şi bulevarde.

Cele mai afectate localităţi au fost comuna Valu lui Traian, din judeţul Constanţa, unde ISU Constanţa a intervenit pentru evacuarea apei din 388 de gospodării, şi comuna Racoviţa, din judeţul Sibiu, unde echipele de la ISU Sibiu şi voluntarii au evacuat apa din 50 de gospodării. În Râşnov, zidul unei case s-a dărâmat din cauza alunecărilor de teren activate de ploile abundente, un bărbat fiind rănit uşor.

Din cauza pietrelor căzute de pe versanţi, traficul rutier pe Transfăgărăşan DN 7C a fost întrerupt mai multe ore pe ambele sensuri între Bâlea Cascadă şi Cârţişoara, în judeţul Sibiu. Traficul rutier pe DN 72 A, Târgovişte - Câmpulung Muscel, a fost blocat ieri după-amiază, timp de o oră şi jumătate, din cauza apei acumulate în pasajul de la Romlux, la intrarea în municipiul Târgovişte.

Şi pe DN 13 circulaţia a fost blocată aseară, pe Valea Bogăţii, între localităţile braşovene Hoghiz şi Rupea, după ce un copac a căzut peste o maşină parcată, fără să fie înregistrate victime. 30 de turişti au rămas izolaţi aseară la Cabana de pe Vârful Negoiu, după ce drumul a fost distrus de ape. Reprezentanţii Salvamont au solicitat Ministerului Administraţiei şi Internelor un elicopter care să-i preia pe turişti, însă în prezent condiţiile meteorologice nu au permis aterizarea aparatului de zbor în zona afectată de inundaţii.



×
Subiecte în articol: observator