x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Capră a plecat cu Blaga, premierul Boc se-mpacă cu Poliţia!

Capră a plecat cu Blaga, premierul Boc se-mpacă cu Poliţia!

de Mara Raducanu    |    28 Sep 2010   •   00:00

Plecarea lui Vasile Blaga de la conducerea Ministerului de Interne (MAI) pare să fi calmat, cel puţin pentru moment, spiritele. După ce în ultimele zile toate mişcările - atât ce­le venite dinspre Cotroceni, cât şi ce­le din "ograda" Internelor - s-au des­­făşurat furtunos, ieri apele s-au li­­niştit. Probabil, până la noi ordine!

Deşi, iniţial s-a zvonit că plecarea lui Va­sile Blaga va duce şi la demisia sau demiterea celorlalţi "grei" din Po­­­li­ţie şi Interne, se pare că puzzle-ul a fost lămurit definitiv. În afa­ră de Mihai Capră, secretarul de Stat pentru Relaţia cu Prefecturile, care şi-a dat marţi demisia, toţi ceilalţi - Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, Olimpiodor Antonescu, şeful Jan­dar­meriei Ro­mâne, Ştefan Pop, şe­ful DGIPI, Dan Valentin Fătuloiu, şe­ful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, Liviu Popa, şeful DGA - au rămas în continuare pe poziţii. "Am venit în aceeaşi echipă cu Vasile Blaga la minister şi mi se pare normal să plec o dată cu dumnealui. Nu am ce să-mi reproşez. Nu intenţionam să fac o carieră în MAI", a declarat Mi­hai Capră.

În schimb, ca să-şi "is­pă­­şească" păcatele că vineri, când nu a fost la post ca să-l apere pe Traian Băsescu în faţa "caş­che­te­lor", Va­­­lentin Fătuloiu, şeful de la Or­dine şi Siguranţă din MAI, pare să-şi fi în­vă­­ţat lecţia. Mai activ decât de bicei, Fătuloiu - despre care s-a spus că ar fi fost chiar nominalizat pentru funcţia de Ministru al Internelor - a venit imarţi în Piaţa Victoriei, unde a discutat cu liderii BNS despre pro­tes­tul din Capitală. Acesta a preci­zat că trebuie să se ocupe de mă­su­ri­le de ordine şi siguranţă publică pen­tru buna desfăşurare a protestului.

Spre liniştea noastră, tot ieri premierul Emil Boc s-a împăcat cu po­li­ţia. Nemulţumit probabil de haosul din traficul bucureştean, premi­e­rul Boc a declarat că a decis să ape­leze din nou la Poliţia Rutieră. Boc a mai spus că decizia sa din ultimele zile de a renunţa la serviciile po­li­ţiş­ti­lor a reprezentat modalitatea prin care a dorit să îşi exprime dezacordul faţă de persoane care au depăşit ca­drul legal la protestele de să­p­tă­mâ­na trecută.

Premierul a sosit la Mi­nisterul Edu­caţiei, unde a parti­ci­pat la sem­narea unor contracte, în­soţit de un motociclist de la Poliţia Ru­tieră, care a deschis drumul pentru coloana oficială a acestuia. În schimb, pentru a doua zi consecutiv preşedintele Traian Băsescu mer­ge la Palatul Co­troceni cu o ma­şină obişnuită, fără să-i fie deschisă calea de an­te­mer­gători.


Raportul despre protestul poliţiştilor, în CSAT
După depunerea jurământului de către noul ministru al Internelor, Traian Igaş, preşedintele Traian Băsescu a participat luni seară, la sediul Ministerului de Interne, la predarea ştafetei între fostul mi­nistru Vasile Blaga şi succesorul său. Între sărutul de adio cu Vasile Blaga şi felicitările transmise noului "soldat disciplinat" Igaş, Băsescu a cerut pentru şedinţa CSAT de astăzi de la Cotroceni un raport despre protestul po­li­ţiş­ti­lor, care va fi prezentat în şedinţă. "Nu am glumit, vreau raport al Guvernului referitor la ce s-a în­tâmplat pe 24 septembrie."

Prin­tre subiectele anunţate de Admi­n­is­traţia prezidenţială în şedinţa CSAT pe ordinea de zi a reuniunii este şi aderarea României la Spaţiul Schengen, ce reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale ţării noastre după 1 ianuarie 2007. România şi-a stabilit ca termen pentru aderarea la Spaţiul Schengen data de 27 martie 2011 şi respectarea acestui calendar este imperios necesară. Mai ales că, în ziua demisiei sale, omul văzut de mulţi ideal pentru rea­li­za­rea obiectivului aderării la Spa­ţiul Schengen, Vasile Blaga, a precizat că "MAI este singura instituţie din România care a reuşit să atragă în proporţie de 100% fonduri europene - este vorba despre 600 de milioane de euro".

×
Subiecte în articol: observator