x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Căpşunarii nu mai trimit bani acasă

Căpşunarii nu mai trimit bani acasă

de Daniela Ivan    |    14 Apr 2010   •   00:00
Căpşunarii nu mai trimit bani acasă

Românii care lucrează în străinătate au trimis mai puţini bani acasă în primele două luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009. Doar 874 milioane de euro, aproape jumătate din ceea ce au trimis în ianuarie şi februarie 2009.



Nici căpşunarii nu mai pot salva economia, aşa cum au făcut-o în ultimii ani. Dacă anul trecut românii din străinătate au trimis în ţară în lunile ianuarie şi februarie 1,49 miliarde de euro, criza a redus drastic sumele care vin din străinătate. Datele publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată că în primele două luni din acest an au sosit în ţară doar 874 milioane de euro, de la românii din străinătate.

Diferenţa este mare, fiind vorba despre 616 milioane de euro. Îngrijorător este şi faptul că sumele care pleacă din ţară cresc. Dacă anul trecut ieşeau în afară 501 milioane de euro, în ianuarie şi februarie, în 2010, în aceeaşi perioadă de timp, au plecat peste graniţă, prin intermediul transferurilor bancare, 562 milioane de euro.

Aşa că, una peste alta, diferenţa dintre valuta care intră şi cea care iese din ţară a ajuns la 312 milioane de euro. Cifra este de trei ori mai mică decât cea înregistrată anul trecut. Asta se vede din statistica dată publicităţii ieri de BNR. România a înregistrat în primele două luni ale anului 2010 un deficit de cont curent de 754 milioane de euro, cu 64,3% mai mare decât anul trecut.

×
Subiecte în articol: observator