x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cardul de sănătate, boală pentru doctori şi pacienţi

Cardul de sănătate, boală pentru doctori şi pacienţi

de Monica Cosac    |    16 Feb 2016   •   10:08
Cardul de sănătate, boală pentru doctori şi pacienţi

Sistemul de citire a cardurilor de sănătate a căzut, definitiv, în acest weekend, după ce, săptămâna trecută, s-a blocat zilnic. Medicii reclamă faptul că problemele semnalate încă de anul trecut s-au agravat în ultima lună şi că „această bătaie de joc” la adresa lor şi a pacienţilor trebuie să înceteze. Ajunşi la capătul nervilor, aceştia au lansat petiţia online „Vrem să putem lucra!”.

Cadrele medicale reclamă tot mai frecvent la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) că nu mai pot acorda consultaţii şi reţete oamenilor bolnavi, însă nimeni nu se grăbeşte să rezolve problema. Dacă în trecut sistemul se bloca o zi pe săptămână, în ultimul timp nu a funcționat aproape deloc. Astfel că sunt nevoiți să elibereze rețete offline, care trebuie introduse în rețea în 72 de ore. În caz contrar, riscă să piardă foarte mulți bani, ba chiar să li se impute serviciile acordate. Nefuncţionarea sistemului pentru patru zile consecutiv, cum s-a întâmplat săptămâna trecută, este o reţetă sigură ca aceştia să rămână cu consultaţiile nevalidate şi, implicit, nedecontate. „Noi, medicii şi farmaciştii, ne chinuim să lucrăm din cauză că SIUI-ul este nefuncțional periodic. De vineri, 05.02.2016, şi până joi, 11.02.2016, sistemul SIPE, cel care răspunde de validarea rețetelor, integrat în SIUI, devine nefuncțional de pe la ora 09.00 până pe la ora 18.00 (...) Solicităm că SIUI-ul, cu toate platformele lui, să funcționeze conform cerințelor, pentru ca şi noi, medicii şi farmaciştii, să putem lucra în condiții normale”, se arată într-o petiţie lansată la finalul săptămânii trecute, care a fost semnată de peste 1.260 de medici, în doar patru zile. Aceştia atrag atenţia autorităţilor responsabile de implementarea şi funcţionarea cardului că, în cazul pacienţilor, „boala nu aşteaptă ca CNAS să-şi facă datoria” şi că atât pacienţii, cât şi cadrele medicale sunt la un pas de a ajunge la psihiatrie sau la accident vascular. „Nu vreau să mor de infarct miocardic sau accident vascular cerebral din cauza nervilor pe care mi-i fac zilnic cu acest sistem defect, defect, defect! Vreau să vorbesc din nou cu pacienţii mei, în loc să stau cu nasul în laptop, rugându-mă la Sfântul SIUI să-mi valideze reţeta şi serviciul!”, îşi justifică semnătura unul dintre medici, care spune că a început să meargă cu frică la cabinet.

Sancţiuni doar pentru doctori
„Semnalăm zilnic, dar lucrurile rămân tot aşa. Medici şi pacienţi, suntem în culmea nervozităţii. Doriţi să ne omorâţi cu zile, domnilor guvernanţi?”, adaugă un altul, subliniind că „aceasta nu e informatizare, e bătaie de joc”. „Noi ne îndeplinim obligaţiile! În caz contrar, se grăbesc să aplice sancţiunile. Pe ei cine îi sancţionează? Pe ei, care ne acuză că furăm, în timp ce ei ne fură munca şi timpul, nu-i trage nimeni la răspundere?”, este comentariu lăsat de un alt medic în mediul virtual.

Contractul de mentenanţă în acest moment nu există, a expirat pe 15 decembrie (...) Am reluat toată procedura, am revizuit caietele de sarcini și acum sunt pe circuit. Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, susţine că aceste probleme se ivesc pentru că „este un sistem foarte mare și sunt defecţiuni inerente care apar în orice sistem informatic”.
 

×