200.000 de euro este preţul la care Bobby Păunescu ar fi cumpărat Evenimentul Zilei şi Capital, conform Monitorului Oficial din 3 martie 2010, şi nu 8 milioane de euro, cum s-a vehiculat insistent la momentul anunţării tranzacţiei. Păunescu declară însă că aceasta e doar o parte din suma totală: "Mi-aş fi dorit eu să fi făcut tranzacţia cu 200.000 de euro".
Cu 8 milioane de euro a vândut Ringier publicaţiile Evenimentul Zilei şi Capital familiei Păunescu, se trâmbiţa în presă şi pe bloguri la începutul lui februarie, cu două milioane mai mult decât suma cu care elveţienii le-ar fi achiziţionat, în 2003. Evident că informaţia nu a fost confirmată de nici una dintre părţi, invocându-se contractul de confidenţialitate. Neoficial însă, s-a lăsat de înţeles că "suma este pe acolo". Cornel Nistorescu a declarat atunci că 8 milioane de euro este o cifră umflată, valoarea celor două publicaţii fiind mult sub aceasta, undeva pe la două milioane de euro.
Informaţia conform căreia SC Editura Evenimentul Zilei şi Capital SRL ar fi plătit celor de la Ringier, pe 3 februarie 2010, 200.000 de euro pentru publicaţiile Evenimentul Zilei şi Capital a creat confuzie. Să se fi vândut cele două publicaţii la valoarea unui apartament mai pricopsit într-o zona centrală a Capitalei? "În schimbul achiziţiei publicaţiilor Evenimentul Zilei şi Capital, Societatea (n.n. S.C. Editura Evenimentul şi Capital SRL) va achita Vânzătorului (n.n. S.C. Ringier Romania SRL) un preţ total de 200.000 (două sute mii) euro ("Preţul") ce urmează a fi achitat în două tranşe după cum urmează: (i) suma de 100.000 (una sută mii) euro care se va achita la data semnării Contractului de Vânzare-Cumpărare ("Avansul"); (ii) suma de 100.000 (una sută mii) euro ce va fi semnată la data finalizării tranzacţiei", scrie negru pe alb în Monitorul oficial al României, partea a IV-a, nr. 585, din 3 martie 2010, la Rezoluţia 4. Documentul confirmă faptul că acţionarii SC Editura Evenimentul şi Capital SRL sunt George Marius Păunescu (Bobby), cu 70% din capitalul social al societăţii, S.C. Spet Shipping S.A. (deţinută de George Constantin Păunescu), cu 20 % şi Claudiu Alexandru Şerban, cu 10%, acesta din urmă fiind numit şi Administrator Unic pe o perioadă determinată, de doi ani.
Contactat telefonic, Bobby Păunescu ne-a declarat că 200.000 de euro este doar o parte din suma totală. "Această sumă totală se calculează în funcţie de mai multe lucruri. Având în vedere că sunt lucruri confidenţiale, nu pot intra în detalii. Există mai multe contracte, pe mai multe sume, care vor fi făcute publice cu siguranţă la Registrul Comerţului, în termeni legali, inclusiv în Monitorul Oficial. Nu pot estima când, nu mă ocup de aceste birocraţii. Mi-aş fi dorit eu să fi făcut tranzacţia cu 200.000 de euro", ne-a declarat acţionarul majoritar actual al publicaţiilor Evenimentul Zilei şi Capital.
Cornel Nistorescu afirmă răspicat că nu se pune problema ca Evenimentul Zilei şi Capital să se fi vândut pentru o sumă atât de mică. "Probabil aceasta a fost suma pe care au plătit-o cash. Nu putem vorbi de suma totală decât după ce vedem contractul". Din informaţiile sale, Evenimentul Zilei mergea de mult pe pierderi, iar Capital intrase şi el în această zonă. Ambele aveau datorii către stat şi către terţi. "Evenimentul Zilei şi Capital aveau pierderi şi nu ştiu ce obligaţii şi-au asumat noii proprietari prin anexe. Preţul total al achiziţiei include şi nişte pierderi şi datorii ale publicaţiilor. Şi acele taxe şi impozite neplătite către stat, către terţi trebuie plătite. Ei şi le-au asumat în mod cert. În afara acestor plăţi, există şi o sumă cash pe care aceştia trebuie să o plătească. Dacă cele două publicaţii ar fi fost la zero ca şi profit, valoarea lor de piaţă nu putea să depăşească 2,5 milioane de euro, aşa aş estima, fiind destul de generos", ne-a declarat Nistorescu.
Pe 11 februarie, comunicatul oficial al celor de la Ringier, prin care era anunţată vânzarea celor două publicaţii, este formulat aproape ironic, sugerându-se debarasarea de pietroiul de la gât: "Prin vânzarea celor două titluri, Ringier România îşi eficientizează portofoliul". De cealaltă parte, comunicatul venit din partea fericitului cumpărător prezenta euforic tranzacţia anului, chiar dacă afacerea s-a parafat într-un peisaj mediatic dezolant, în care presa scrisă se agită să supravieţuiască în plină criză economică: "Prin această investiţie, acţionarul urmăreşte să îşi întărească poziţia într-o piaţă caracterizată tot mai mult de convergenţă şi adaugă astfel canalului de televiziune B1 şi cotidianului Gazeta de Sud două mărci istorice cu prezenţă puternică în publishing şi online, respectiv Evenimentul Zilei şi Capital". Anunţurile celor două părţi au fost urmate, la nici câteva ore, de concedieri masive în rândul personalului şi de reduceri salariale.
La data la care s-a anunţat tranzacţia, voci autorizate din piaţa media şi din business au pretins, invocând lipsa de lichiditate a fraţilor Păunescu, faptul că B1 post tv care, de asemenea, aparţine acestora nu ar fi decât un simplu vehicul pentru preluarea Evz şi că, de fapt, se discută despre constituirea politică, dar prin constrângeri economice, a unui trust de presă favorabil preşedintelui României, care să echilibreze faimoasa lui luptă cu mogulii.
AFACERI CONTROVERSATE
Familia Păunescu a fost implicată în câteva scandaluri răsunătoare. Astfel, George Constantin Păunescu a fost cercetat penal pentru delapidarea Bancorex, bancă de la care ar fi luat în 1995 un împrumut de sute de milioane de dolari pe care nu l-a mai returnat. După ce în timpul mandatului lui Emil Constantinescu i s-a deschis dosar penal pentru subminarea economiei naţionale, George Păunescu a plecat în SUA, unde a stat până în 2007, când a revenit în ţară în urma prescrierii faptelor sale penale. Familia Păunescu a reuşit să devină şi proprietara hotelurilor Lido şi Intercontinental, o preluare extrem de controversată, achiziţionarea acestora fiind făcută de la Fondul Proprietăţii de Stat la preţuri "pentru premianţi". Între timp, familia Păunescu a pierdut hotelul Lido.