x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Casa Andijan

Casa Andijan

de Tiberiu Kiss    |    28 Sep 2005   •   00:00
Casa Andijan

O aeronava inchiriata de Oficiul International pentru Migratie aducea la Timisoara, in 29 iulie, 439 de refugiati din Uzbekistan. Dupa doua luni, uzbecii isi fac singuri de mancare si se roaga intr-o sala de lectura, dar spun ca romanii sunt oameni excelenti.

Decizia statului roman de a gazdui refugiatii a fost salutata de intreaga comunitate internationala. Operatiunea a avut loc la cererea Inaltului Comisariat ONU. Cele 439 de persoane, dintre care 74 de femei si 23 de copii, au fost duse la marginea Timisoarei, in centrul de cazare al Oficiului National pentru Refugiati Timis.

Desi capacitatea centrului este de maximum 250 de persoane, oficialii institutiei sustin ca, avand in vedere ca este vorba doar despre o gazduire temporara, de numai 6 luni, au desfiintat o serie de spatii de recreere pe care le-au dotat cu saltele. Ulterior, pentru mai mult confort, o parte dintre uzbeci au fost trimisi in statiunea balneoclimaterica Buzias, localitate aflata la nici 40 km de Timisoara.

SFIALA. Femeile se ascund de obiectivul aparatului foto

MANCARE SI RUGACIUNE. Pentru ca majoritatea uzbecilor sunt de origine musulmana, angajatii ONR Timis au avut de rezolvat, pe langa cazare, alte doua probleme esentiale: mancarea specifica si locul de rugaciune. Asa ca sala de lectura a centrului a fost transformata intr-o "moschee".

In ce priveste meniul, in prima faza au fost contactate doua restaurante arabesti. Insa dupa doua saptamani, din motive financiare, s-a renuntat la aceasta idee. Refugiatii au ajuns sa-si gateasca singuri, intr-un spatiu special amenajat. Un lucru bun, spun ei.

RESPECTATI. Oficialii centrului sustin ca "musafirii" au avut nevoie de doua saptamani sa se acomodeze cu "clima si datinile locului". Uzbecii spun ca in Romania sunt tratati bine si cu respect, iar la Timisoara se simt "mai bine decat acasa". "Exista intelegere si liniste. Romanii sunt oameni minunati", a spus unul dintre refugiatii uzbeci, cazati in centrul de la Timisoara. Dar daca ar fi sa aleaga o tara de adoptie, refugiatii s-ar orienta mai degraba spre cele de dincolo de Oceanul Atlantic, decat spre una de pe vechiul continent. Se simt mult mai in siguranta acolo, spun ei.

PROCESUL REVOLTATILOR
In Uzbekistan se desfasoara procesul a 15 persoane acuzate de participare la revolta islamista de la Andijan. Sunt "colegii" de razmerita ai celor peste 400 de uzbeci care si-au gasit refugiu in Romania, si comunitatea internationala se teme ca regimul autoritar de la Taskent incearca pedepsirea lor exemplara. Unul dintre cei 15 a afirmat ca ambasada americana de la Taskent a finantat revolta ce a fost reprimata violent de autoritati si s-a lasat, potrivit unor rapoarte, cu pana la 1.000 de morti. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: observator