x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Casa din Aviatorilor: Demolare cu scandal

Casa din Aviatorilor: Demolare cu scandal

de Monica Andrei Capatos    |    14 Dec 2009   •   00:00
Casa din Aviatorilor: Demolare cu scandal
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

O casă situată pe Bulevardul Aviatorilor nr. 92, realizată de arhitecta Henriette Delavrancea în stilul modernist de la Balcic, unica de acest fel din Bucureşti, a fost demolată. În ciuda valorii sale, Mi­nisterul Culturii a omis să treacă imobilul pe lista monumentelor istorice.

Demolarea a fost făcută în baza autorizaţiei 199/15A/33254, dată, la 13 octombrie, de Primăria Sectorului 1, pe baza avizului favorabil al Di­recţiei de Cultură a Municipiului Bu­cu­reşti (DCCPN). Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a criticat conducerea Pri­mă­riei Sectorului 1 pe motiv că nu ar fi avut voie să dea autorizaţii în zone de pr­o­tecţie a monumentelor istorice. În acest caz, imobilul demolat se află la intersecţia a două astfel de monumente: Parcul Herăstrău şi parcelarea UCB. Numai că a uitat să precizeze faptul că această casă nu a făcut parte din lista monumentelor istorice.

"Am cerut un certificat de aviz de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi încă unul de la Ministerul Culturii. Am primit şi un răspuns şi anume că acest imobil nu este pe lista lor. A fost un lanţ de greşeli, dar nu din partea noastră, ci din partea Mi­nisterului Culturii. S-au spălat pe mâini. Acum trebuie să-şi asume acest lucru", ne-a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.

Conform legii, autorizaţia de demolare nu mai poate fi anulată decât în instanţă. Chiar şi ministrul Culturii a recunoscut într-un final că problema este în altă parte. "Este vorba de nişte avize date de Direcţia de Cultură Bucureşti, cu semnătura domnului Eugen Pleşca, director coordonator al acestei direcţii, care, atâta vreme cât a funcţionat coaliţia, s-a încadrat în proiectul de management prezentat la concurs, însă, pe ultima sută de metri, în ultimele zile, a dat nişte avize care nouă ni se par contestabile, dar ştiţi bine că e mult mai uşor să strici nişte lucruri decât să repari. Fiecare dintre aceste avize trebuie luat şi analizat", a spus Paleologu.
imobilul realizat de arhitecta delavrancea

Arhitecta Miliţa Sion a enumerat mo­tivele pentru care această construcţie ar trebui declarată monument istoric. "Este o casă realizată de arhitecta Henriette Delavrancea, unică în Bucureşti. Urma să fie înclusă într-un proiect al Uniunii Ar­hitecţilor, ce constă în constituirea unui "muzeu de arhitectură vie" în Bucureşti.

×
Subiecte în articol: observator